Dojenje/Hranjenje
Ko je dojenček še v maminem trebuščku, se pričnejo že v 8. tednu nosečnosti otroku razvijati brbončice. Dojenje/hranjenje je izjemno pomemben del procesa povezovanja med materjo oziroma očetom in dojenčkom. Pomeni, da nahranimo dojenčka vedno, kadar si to zaželi, da ga med dojenjem/hranjenjem ljubeče božamo, se ga dotikamo in objemamo, mu nežno prigovarjamo. Takrat ima tudi dojenček priložnost, da si nas ogleda, nas vonja, dobi občutek varnosti, sprejetosti in ljubezni.

Posnemanje/Bioritem

slika-91Že v trebuščku je dojenček popolnoma sinhroniziran z materjo. Njen življenjski ritem direktno izkusi tudi sam in tudi to štejemo pod elemente povezovanja. Bioritem pomeni, da dojenček ustvari biološki ritem, ki vključuje spanje, budnost, hormonsko nihanje, bitje srca in premikanje. Po rojstvu dojenček ponovno vzpostavi sinhronizacijo z mamico s tem, ko ga pestuje in nadaljuje z ritmičnimi aktivnostmi in gibanjem.

Program masaže za dojenčke po mednarodnem priznanem programu IAIM ponuja možnost in priložnost, da vzpostavite z dojenčkom dnevno rutino, priložnost, da izkusite ritem preko različnih prijemov in tehnik, da posnemate drug drugega, da ste pozorni na znake, ki vam jih daje dojenček, in imate čim več stika »koža na kožo«.

Nina V. Pečnik, Mali migec