Podjetje Je&Gr iz Zagorja, ki izdeluje strojne dele predvsem za obrambno in avtomobilsko industrijo, je lani povečalo promet za okrog 25 odstotkov v primerjavi z letom prej. Podjetje 95 odstotkov proizvodnje izvozi. Delajo predvsem za Nemčijo, Nizozemsko, lani so tudi za Kanado, letos se jim obeta prodaja v ZDA. Nekaj večjih poslov so za letos  že pridobili, nekaj jih še pričakujejo. Na naročila pa so vezane tudi njihove investicije. »Kot trenutno kaže, bomo morali v letošnjem letu zaposliti vsaj še pet ljudi,« je povedal direktor Slavko Jelševar. Trenutno v podjetju dela 40 ljudi, že lani so jih nekaj na novo zaposlili, med njimi predvsem inženirje, strojnike, pa tudi proizvodne delavce.
Pri iskanju novih kadrov se podjetje povezuje s Srednjo tehniško in poklicno šolo v Trbovljah in tudi Fakulteto za strojništvo v Mariboru ter višjo strojno šolo v Celju. »Če sem se pred leti še bal, da ne bomo dobili potrebnega kadra,« je povedal Jelševar, »sem zelo vesel, da nam je v zadnjih letih uspelo kolektiv pomladiti.« Mladim ponujajo možnost opravljanja prakse, za delo jih tudi usposobijo oziroma priučijo. Na tak način so v zadnjih letih zaposlili kar nekaj inženirjev, tehnikov in operaterjev na strojih CNC.

V letošnjem letu načrtujejo za okrog 10-odstotno rast proizvodnje, sodelujejo s posredniki in okrog 40 proizvodnimi kooperanti. 60 odstotkov njihove proizvodnje je namenjene vojaški industriji. »V zadnjem času pa povečujemo obseg proizvodnje za neko večjo družbo, ki izdeluje različne pripomočke za reševanje iz vozil v prometnih nesrečah, kot so klešče, škarje,« je dejal Slavko Jelševar ter dodal, da bo podjetje, ustanovljeno leta 1993, naslednje leto obeležilo že svojo 25-letnico delovanja.

Tatjana Polanc Kolander

Prejšnji članekDolani predobri za Izolo
Naslednji članekZasavci na plesnih stopničkah