petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

Potovalna lekarna

Na potovanjih ima veliko ljudi težave s prebavo – lahko se pojavi zaprtje ali pa pride do nasprotnih težav – do driske. Kadar je zdravljenje zaprtja sploh potrebno, priporočamo jemanje blagih zeliščnih odvajal. Za preprečevanje ali zdravljenje drisk, še posebej na potovanjih v eksotične kraje, pa vam svetujemo uporabo pripravkov z mlečnokislinskimi bakterijami, ki bodo pomagale vašemu naravnemu obrambnemu  sistemu v črevesju v boju pred neznanim.
Poleti na dopustu veliko časa preživimo na soncu. Priporočeno je, da bi bili od 11. do 16. ure nekje v senci. Hitro se namreč zgodi, da dobimo sončne opekline ali pa se pojavi neprijetno srbenje, oteklina, … kot posledica pikov žuželk ali sončnih alergij, katerih število se iz leta v leto veča. Za takšne primere vam priporočamo uporabo blagih hladilni sredstev z dodatki aloe vere, depantenola, zelenega čaja, kamilice, bisabolola, ki kožo prijetno hladijo in pomirjajo. Proti srbenju pa včasih tudi to ne zadostuje in takrat uporabimo zdravila (antihistaminike), ki pomagajo blažiti težave, povezane z alergijami. Odvisno od mesta izraženosti alergije lahko uporabimo gele, tabletke, pa tudi kapljice za oči, ki vsebujejo antihistaminike in jih lahko dobimo v lekarni brez recepta. Vse navedene pripravke pa lahko uporabimo tudi za blažitev težav pri pikih raznih žuželk. Ob tem naj omenim, da je smiselno vzeti na potovanje tudi sredstva za zaščito pred komarji in sicer tako za nanos na kožo kot tudi za zaščito prostorov, na katere včasih kar pozabimo.  Priporočamo vam, da se o uporabi teh izdelkov pri zelo majhnih otrocih (do dveh let) posvetujete s farmacevtom v lekarni, ki vam bo svetoval najprimernejši izdelek.

Ker smo poleti bistveno manj zaščiteni pred poškodbami kot sicer, so pogoste manjše praske, odrgnine, zvini, še posebej pri otrocih. Zato vam poročamo, da s seboj na počitnice vzamete obliže, povoje raznih velikosti in razkužilo.

Vedno si želimo, da bi počitnice minile brez zdravstvenih težav, vendar žal bolezen tudi na počitnicah ne počiva. Sploh pri majhnih otrocih se pogosto pojavljajo  razna virusna  obolenja, ki se kažejo z vročino, kašljem, zamašenim nosom ali pa že zgoraj omenjene driske. Zato ni odveč imeti s seboj termometer ter zdravila proti vročini in bolečinam, ki poleg že omenjene vročine lajšajo tudi bolečine pri  glavobolih, poškodbah,…

Ljudje se vse pogosteje odločamo za aktivno preživljanje počitnic, ki navadno vključuje številne športne dejavnosti, kot na primer kolesarjenje, plavanje, potapljanje, jadranje, pohodništvo, … Vse to zahteva večji telesni napor, ki ga med letom nismo navajeni in pojavita se lahko neprijetna utrujenost in izčrpanost. Za premagovanje teh težav vam priporočamo jemanje pripravkov z ginsengom. Boleče in utrujene, težke noge pa si vsaj zvečer »pocrkljajte« z masažo nog s pripravki iz izvlečkov kostanja.

Nikar pa na dopustu ne pozabite piti zadostnih količin vode, za zaščito pred vplivi sonca pa uporabite pokrivala ter  sončna očala.

Če greste na potovanje v eksotične kraje, pa se obvezno prej dobro seznanite s potrebnimi zdravstvenimi preventivnimi ukrepi, ki veljajo za določeno območje.

Na koncu pa naj vam samo zaželimo, da na potovanju pozabite na vsakodnevne skrbi in si v izdatni meri privoščite vse aktivnosti, ki so vam pri srcu in med letom ni časa zanje. Upamo, da boste na potovanje dobro pripravljeni in da bodo šla vsa zdravila iz potovalne lekarne nedotaknjena z vami nazaj domov. Imejte se lepo in domov prinesite same lepe spomine.

Nina Štefane, mag. farmZasavske lekarne trbovlje logotip Color-mali

Previous article
Next article

Isti avtor