Je pojem, ki vključuje kombinacijo neprijetnih občutkov kot so vrtoglavica, slabost, bruhanje, ki se pojavijo na potovanju z avtom, ladjo in/ali letalom. Podobne občutke imajo nekateri na vlakcih smrti ali podobnih »igralih« v zabaviščnih parkih.  Začne se lahko z neprijetnim občutkom, ki se lahko stopnjuje do bruhanja.
Težave s potovalno boleznijo ima lahko vsak, ki potuje. Še posebej podvrženi so:

 • ženske (predvsem med menstruacijo), nosečnice ali če prejemajo hormonsko terapijo,
 • ljudje z migrenami (sploh če potujejo med migreno),
 • otroci med 2. in 12. letom starosti,
 • vsi, ki jemljejo določena zdravila – antibiotike, narkotike, zdravila za astmo, antidepresive ali celo zdravila, ki se dobijo brez recepta, kot so recimo ibuprofen in naproksen.

Vzrok za potovalno bolezen so mešani signali, ki jih možgani dobijo od telesa, notranjega ušesa (pove možganom položaj glave) in oči. Morska bolezen je vrsta potovalne bolezni. Drugi vzroki, ki lahko tudi privedejo do slabega počutja, so strah in/ali vznemirjenje pred potovanjem, način potovanja, slabo zračenje prostora, v katerem potujemo, nezmožnost pogleda skozi okno za orientacijo.

Kako jo lahko preprečimo?

 • Pred potovanjem zmanjšamo vnos kofeina, alkohola in velikih obrokov. Namesto tega se svetuje pitje veliko vode.
 • Če lahko, se ulezite ali zaprite oči in z glavo mirujte. Opazujte okolico in ne berite ali glejte v sedež pred vami.
 • Poiščite primerno oz. boljše mesto. Mnogim pomaga, če vozijo avto. Če avta ne vozite, je bolje, če sedite spredaj, kot na zadnjih sedežih. Če ste na letalu, sedite h krilom, ne čisto spredaj ali zadaj. Če potujete z avtobusom ali vlakom, poiščite sedež, ki gleda v smer vožnje.
 • Vključite motilce – glasbo, prigrizke (suhi krekerji recimo), ližite pastile (priporočljivo takšne, ki vsebujejo ingver), pomaga lahko tudi osvežilna (lahka) gazirana pijača.
 • Na zapestja si lahko namestite trakova z akupresurnimi točkami – po nekaterih študijah pride do izboljšanja.
 • V lekarni lahko kupite prehransko dopolnilo z izvlečkom ingverja v obliki tablet, ki je primerno tudi za otroke od 3. leta starosti, nosečnice in doječe matere. Na voljo so tudi lizike z okusom jabolka, ki vsebujejo ingver in poprovo meto.
 • Brez recepta lahko dobite zdravilo difenhidramin. Zdravilo je primerno za otroke, starejše od 6 let in ga je potrebno vzeti vsaj 30 min pred potovanjem. Njegovi antiemetični učinki delujejo 3-6 ur. Če je potovanje daljše, se lahko vzamejo do trije odmerki (primerno veliki za osebo) enakomerno porazdeljeni preko dneva. Zaradi antiholinergičnega delovanja lahko okrepi delovanje drugih zdravil z antiholnergičnim delovanjem. Tako lahko pride do suhih ust, zamegljenega vida, zaprtja, sedacije, zmanjšanega potenja … V nosečnosti se zdravilo lahko uporablja, če je indikacija jasna in če potencialne koristi upravičujejo potencialno tveganje za plod.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm.

www.lekarna-pusnik.si 

Prejšnji članekMini Jamatlon in ustvarjalne delavnice za najmlajše
Naslednji članekJamaŠpil