Popotniki so si ob poti najprej ogledali mesto Wadowice,rojstni kraj papeža Janeza Pavla II, njegovo rojstno hišo in tamkajšnjo farno cerkev.

V Krakovuso si ogledali Marijino cerkev, sprehodili so se po Kraljevi poti s Floriansko ulico in trgom Rynek, videli obzidje z utrdbo Barbikon, Vrata časti, grad Vavel s stolnico, v kateri so grobnice kraljev in v kateri je pokopana tudi Ana Celjska, druga žena poljskega kralja Jagiele. Obiskali so tudi judovsko četrt.

V bližini Krakova so si ogledali rudnik soli Wieliczka – enega najstarejših na svetu, kjer so bili očarani nad mogočnimi dvoranami in skulpturami iz soli na globini preko sto metrov.

Na jugu Poljske so si ogledali grad Niedzica, ki na skalnem pomolu dominira nad reko Dunajec. Grad preveva bogata zgodovina, ki pravi, da je ogrski kralj Sigismund (mož Barbare Celjske) prav v tem gradu odplačal dolg poljskemu kralju, ki mu je prav tukaj vrnil 16 zastavljenih mest. V Zakopanih so si ogledali znamenite skakalnice, kjer vsako leto potekajo smučarski skoki, zvečer pa so lahko občutili utrip turističnega kraja. Tudi arhitektura njihovih domovanj je zanimiva, veliko je lesenih hiš z veliko frčadam.

»Po zajtrkusmo nadaljevali pot proti Slovaški. Ogledali smo si Bansko Bystrico z odlično urejenim mestnim središčem v okolici gradu, ki je nekoč služil kot rezidenca kralja Martina Korvine,« je pot opisala ena od udeleženk Stanka Kink. »V Bratislavismo si ogledali staro mestno jedro – ostanke srednjeveškega obzidja, glavnih mestih vrat, Michalovega stolpa, Mozartove palače, Martinovo katedralo. Povzpeli pa smo se tudi na grajski grič in si od zunaj ogledali bratislavski grad, od koder je čudovit pogled na mesto, obiskali pa tudi spominski park padlim ruskim vojakom na Slavinu z mogočnim spomenikom. Naše popotovanje je trajalo od 11. do 15. oktobra, ko smo se v zgodnjih večernih urah vrnili domov s prelepimi spomini na vse doživeto.«

SK

Prejšnji članekSte že prijavljeni?
Naslednji članekŽupanje na obisku