Obširno dvorišče pred Lovsko kočo LD Dol pri Hrastniku je bilo v soboto, 24. junija, končni cilj že tradicionalnega »Pohoda po poti spominov NOB«, z veličastno proslavo v organizaciji Združenja borcev za vrednote NOB Hrastnik.
Prizorišče se je začelo polniti že dobro uro prej. Ljudje so prihajali peš, z avtomobili in avtobusi. Videti je bilo partizanske uniforme, na prsih odlikovanja, triglavke na glavah, muzejsko orožje, vile so se zastave.

Povezovalec je najavil pohodnike, ki so tako kot vsako leto zastavili korak od spominskega obeležja Policijskega veteranskega društva Sever Zasavje na Novem Dolu, čez Marno in Turje do Kopitnika. Prišli so z zastavo na čelu in s pesmijo na ustih ob spremljavi harmonikarice Hermine Lipar.

Na kraj dogodka je prikorakal še prvi spominski Dolenjski bataljon, katerega članica je tudi Revirska spominska četa. Pozdrav je veljal tudi praporščakom, ki so prihajali na prireditveni prostor.

Proslava se je začela s himno v izvedbi Steklarske godbe. Po njej je Drago Kopušar, ki je prireditev povezoval, v imenu organizatorja pozdravil vse prisotne, člane vseh organizacij in društev, pohodnike in praporščake.

Poseben pozdrav je veljal županu občine Hrastnik Miranu Jeriču in Titu Turnšku, predsedniku Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, ki je bil tudi slavnostni govornik . V svojem govoru je omenil, da prihaja do potvarjanja naše polpretekle zgodovine,  s katerim se skuša zmanjševati pomen NOB v drugi vojni, in to kljub temu, da so osvobodilno gibaje prepoznali in podprli zahodni zavezniki. Vrhovno poveljstvo Domobranskih čet pa je bilo ustavljeno s pomočjo okupatorja in na poziv Kraljeve vlade leta 1944,  naj skupaj s partizani sodelujejo pri končni osvoboditvi domovine, sploh ni reagiralo.

V kulturnem programu je poleg Steklarske godbe sodelovala tudi Marjetka Popovski, pevka partizanskih in borbenih pesmi, ki ima za sabo že dvajseto obletnico nastopanja. S pesmijo in kitaro je prekrižarila že celo Slovenijo.  Nepozabna je tista njena Bela chao. To in še nekaj partizanskih je zapela v družbi članic pevske skupine  Cvet v laseh, pridružili pa so se jim še nekateri iz publike in sam predsednik Tit Turnšek.

Podelili so tudi priznanja  tistim udeležencem, ki so pot spominov NOB prehodili že večkrat. Tako je za petkratno prehojeno pot prejel priznanje Marjan Bastič.

Desetkrat pa sta se pohoda udeležila Karel Koritnik in pohodnik iz Planinskega društva Maribor Niko Guid.   Priznanja je podelil podpredsednik združenja borcev za vrednote NOB in predsednik Planinskega društva Dol Vitko Jerič.

Prireditev se je končala s spontanim prepevanjem partizanskih pesmi skupaj z Marjetko Popovski in vokalno skupino Beli cvet, pa seveda z golažem iz partizanskega kotla.

Milko Plahuta

Prejšnji članekDivjad na cesti, trki na parkiriščih
Naslednji članekDeseti pokal Goriške