četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Porušili dimnik Toplarne Polaj

Za odvajanje dimnih plinov iz premogovnih kotlov Toplarne Polaj je bil leta 1984 zgrajen 70 metrov visok dimnik. Sestavljal ga je armiranobetonski plašč z zunanjim premerom 4,5 metra ob vznožju ter 3,3 metra na vrhu ter štirje 15 metrov dolgi segmenti notranje obloge iz kislinsko odporne šamotne opeke.

Na višini 30 in 67 metrov je imel dimnik izdelana podesta iz kovinskih rešetk, na njih pa nameščene signalne svetilke. Odkar je Toplarna Polaj leta 1994 prešla s premoga na zemeljski plin, je dimnik služil le za namestitev anten in radijske bazne postaje mobilne telefonije.

Sčasoma so se na dimniku pričele pojavljati razpoke, odstopal je beton, propadala je kovinska konstrukcija, notranje šamotne obloke so začele odpadati. Komunala Trbovlje je zato konec leta 2016 alpinistom naročila pregled zunanjosti in notranjosti dimnika. Pregled je na zunanjem plašču pokazal številne razpoke in žarišča preperelosti betona v obliki odstopajočih lusk, v notranjosti pa poves najvišjega segmenta šamotne obloge, kar je predstavljalo nevarnost podora več tisoč kosov šamotne opeke, skupaj težke 20 ton. Gradbeni inštitut ZRMK je izdelal študijo možnih scenarijev za sanacijo oz. rušitev dimnika, na podlagi katere je bila sprejeta odločitev, da se dimnik poruši. Sledila je izdelava projektne dokumentacije in postopek pridobitve gradbenega dovoljenja, v drugi polovici leta 2017 je bil prek javnega razpisa izbran tudi izvajalec rušitve podjetje Rudis kot vodilni partner Joint Venture Rudis – AGM Nemec.

Po izteku pogodbe z operaterjem mobilne telefonije za postavitev anten in radijske bazne postaje na dimniku so se v novembru 2017 pričela rušitvena dela. Najprej je bilo potrebno ročno odstraniti povešeni segment šamotne obloge, kar se je izvajalo s pomočjo delovne ploščadi, obešene na dvigalu. Odstranjevanje kovinskih konstrukcij in šamotne obloge je potekalo ročno, armiranobetonski plašč se je rušil z rezanjem na manjše segmente, ki so se odstranjevali skozi dimnik. Slabo vreme z močnim vetrom je precej oteževalo rušitev, zato so se dela zavlekla v prve dni novega leta. Spodnji del dimnika so porušili strojno z drobljenjem betona s hidravličnimi škarjami. Odpadni gradbeni material so sproti nakladali na tovornjake in odvažali na deponijo. Rušitvena dela so se končala januarja 2018, spomladi pa bo sledila preplastitev površine z asfaltom ter ureditev potrebne dokumentacije za dokončanje projekta.

ZT

Previous article
Next article

Isti avtor