Vlado Poredoš je nominiran za Zasavca leta 2022. Prireditev bo letos gostovala v Hrastniku. Vabljeni, da se pridružite izjemnim Zasavkam in Zasavcem v sredo, 22. februarja, ob 19. uri v Delavskem domu Hrastnik. Vstop je prost.

Priznanja

Poleg Zasavca leta 2022 bomo takrat proglasili tudi Zasavce leta za tista leta, ko prireditve zaradi kovida nismo mogli postaviti na oder. Torej bodo v središču pozornosti še Zasavci leta 2019, 2020 in 2021, ki jih je izbral Upravni odbor Akademije Zasavc leta. Nominiranci za Zasavca leta 2022 so: Nermin Bajramović, Marjetka Bizjak, Darko Jorgić in Vlado Poredoš. Z dobitniki nazivov Zasavc leta 2019, 2020 in 2021 ter nominiranci za Zasavca leta 2022 se bodo pogovarjali novinarji uredništva časopisa Savus.

Vlado Poredoš

Vlado Poredoš je najbolj znani prekmurski Zasavc. Je glasbenik, pevec, avtor besedil in prvi mož skupine Orlek. Brez Orlekov bi se proces poslavljanja od rudarstva v Zasavju zagotovo zgodil bolj potihem in z manj poudarjanja težaške tradicije okolja. Vlado Poredoš je prejemnik Ježkove nagrade za leto 2022, najvišjega priznanja za delo na umetniškem področju s kančkom satire v Sloveniji. V utemeljitvi je žirija med drugim zapisala, da Poredošu uspeva slediti Ježkovemu umetniškemu motu, da je tudi grenkost življenja lažje prenašati s smehom.

Kulturni program

V kulturnem programu bodo tokrat nastopili člani Mešanega pevskega zbora Prosavus pod vodstvom umetniškega vodje Aljaža Bastiča. Predstavili se bodo z zanimivim programom, med drugim bodo zapeli tudi tri pesmi Tineta Beca na verze ene najboljših slovenskih liričnih pesnic, ki je korenine pognala v Zasavju, Vide Taufer. Pesmi Jutro, Poldan in Večer imajo skupen naslov Podobe v maju.

Slavnostna govornica na prireditvi bo dr. Maša Jazbec, Zasavka leta 2018, ki obljublja zanimiv pogled na sodobno Zasavje, ki ga bo popestrila s posebno gostjo. Prav z nestrpnostjo pričakujemo tudi njen nastop.

Savus

Foto: arhiv Savus