»Ponosna sem, da lahko masiram in pomagam odstraniti bolečine v hrbtu,« pravi Metka Kotar, ki je vključena v projekt Nasmeh za vse v zasavskem Varstveno delovnem centru. Prek njega omogočajo ranljivim skupinam zasavskega prebivalstva dostopne storitve za boljše počutje in ohranjanje ter izboljšanje zdravja. Usposobljeni uporabniki in zaposleni v zasavskem Varstveno delovnem centru tako izvajajo sprostitvene tehnike, masažo, rekreacijo in svetujejo o zdravi prehrani. Tako je bilo tudi v torek, 14. maja, ko so se predstavili v okviru kampanje EU projekt, moj projekt 2019.

V Varstveno delovnem centru Zagorje ob Savi so najprej pripravili delavnice za dobro počutje, ki so vključevale masaže, skupinsko rekreacijo pod vodstvom uporabnikov z nasveti za zdravo življenje po knjižici Nasmeh za vse z mavričnimi triki, ki so jo izdali v okviru projekta, ter igranje didaktične igre Nasmeh za vse. V popoldanskem času so pripravili dobro obiskano okroglo mizo na temo pomena inovativnih projektov za razvojno naravnan (zasavski) javni sektor, ki uresničuje potrebe uporabnikov, učencev in občanov ter izkorišča možnost črpanja evropskih sredstev. Projekt je bil namreč podprt tudi z 67.000 evri Evropskega sklada za regionalni razvoj. To je še posebej pomembno, saj Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bi delno omogočil sistemsko financiranje teh storitev, v Sloveniji nimamo. Projekt je tako izjemnega pomena za povečanje kakovosti življenja ciljnih skupin zasavskega prebivalstva, pa tudi širše javnosti, saj so publikacija za dobro počutje, didaktična igra in film vadbe za dobro počutje dosegljivi vsem.

Nasmeh za vse človeka obravnava celostno. Posameznikom pomaga pri premagovanju vsakodnevnih ovir in težav in jih s tem krepi, da poskrbijo za svoje dobro počutje ter večjo socialno vključenost. Ob tem spodbuja medgeneracijsko sodelovanje, inovativnost in kreativnost ter vzpostavitev razvojnih partnerstev. V ta namen organizirajo različne delavnice, terapije in vadbe, ki prinašajo boljše počutje in »nasmeh na obraz«. Svoje storitve nudijo tako uporabnikom kot drugim ranljivim skupinam Zasavja v namensko opremljenih prostorih pod vodstvom zaposlene. Njihova mentorica Dominika Senčar je zelo ponosna, da so se naučili strokovno zmasirati hrbet. Ob tem pa pri vseh vidi »navdušenje, veselje do masaže in pozitivno naravnanost, da pomagajo drug drugemu«. To takoj potrdi Karina Kadunc: »Vedno sem rada masirala, sedaj pa sem se v tem še bolj izpopolnila. Zelo rada zmasiram uporabnike in tudi zunanje obiskovalce.« Mladi maserji veliko pridobijo tudi sami: »Z masažo sem si pridobil večjo samozavest. Z veseljem masiram druge, ki imajo bolečine v hrbtu in vratu,« pravi Ernest Mešić. S svojim delom podirajo stereotipe o nezmožnosti dela te populacije. Na področju masaž namreč ta populacija še nikjer ni zaposlena, čeprav v zasavskem Varstveno delovnem centru ugotavljajo, da imajo izjemen občutek za dotik. To priznava tudi Lado Levec, ki je bil deležen njihove storitve: »Upam, da se bo ta projekt z masažo nadaljeval, ker meni zelo pomaga. Bil sem poškodovan na hrbtenici in z masažo se počutim bolje.«

Zelo pomembno za ranljive skupine je druženje, za kar na zabaven način poskrbijo z didaktično družabno igro Nasmeh za vse, ki je prilagojena ciljnim skupinam ter vsebinsko povezana s skrbjo za dobro počutje in zdravje. Poleg druženja je namenjena tudi utrjevanju znanja, ki ga pridobijo na organiziranih delavnicah, zato sodelovanje v tovrstnih projektih ocenjujejo kot zelo dobro in koristno.

To je bil sicer samo eden od več kot 100 dogodkov, ki so se med 11. in 18. majem zvrstili v 50 krajih po Sloveniji v okviru kampanje EU projekt, moj projekt 2019. Z njo so želeli v Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko skupaj s svojimi partnerji pokazati, da lahko rezultate projektov evropske kohezijske politike vidimo na vsakem koraku. Preko poučnih delavnic, ogledov ter rekreativnih pohodov, poskušanj dobrot slovenskih kmetij, gledaliških predstav in drugega pestrega dogajanja so lahko obiskovalci odkrivali sledi več kot 10.000 projektov, ki smo jih v Sloveniji v zadnjih 15 letih uresničili s pomočjo evropskih sredstev. Več o kampanji in dogodku na www.eu-skladi.si.

PR objava