nedelja, 23 junija, 2024

Iz te kategorije

Pomirite se

Živimo v času družbenih pretresov. Delo je drugačno, zakonske zveze so drugačne, otroci se oblačijo drugače. Naše razumevanje zgodovine, naše pojmovanje ras, religij, še pogled na spola se spreminja.

Ne boste verjeli, ampak tudi v antičnem svetu ni bilo nič drugače. To ne pomeni, da so v starem Rimu podobno razpravljali o spolu in spolnosti, ampak nekaj bolj v smislu, da so spremembe edina stalnica.

Ljudje so vedno imeli občutek, da jim zmanjkuje tal pod nogami. Vedno se jim je zdelo, da se svet vrti in življenje teče prehitro, ter da so spremembe, ki jih prinaša, prehude. Večina staršev je vedno bila in vedno bo starokopitna.

Ob prvem pojavu stoicizma v Rimu je bil Kato starejši povsem zgrožen. Prenevarno noro ideologijo je skušal prepovedati!

. . .

Vsem tistim, ki se zaradi vseh teh sprememb počutite negotovi in vznemirjeni, Taylor Swift svetuje: “You need to calm down!” (pomirite se).

Z upiranjem in prepovedovanjem ni mogoče ustaviti napredka – to nikoli ni delovalo.
Primerov ni malo. Digitalna fotografija, ki so jo, na primer, izumili prav pri Kodaku je zaradi njihove bojazni, da jim bo sesula ključne posle in zaradi zaviranja napredka, botrovala propadu korporacije.

Napredka ni mogoče ustaviti. Ideje se hitro pojavijo tudi drugje. Zaviranje in prepovedi po navadi delujejo ravno nasprotno. In za pravo pot naprej je kdaj potreben tudi kak korektivni korak nazaj.

Ljudi, ki jih poskušamo zaščititi, še bolj pritegne k temu, pred čimer jih ščitimo. S prepovedovanjem kvečjemu spravljamo v zadrego oziroma sramotimo tiste, ki se postavljajo po robu starim navadam in zgodovini, ter kričijo “Dovolj!

Prav tako starim vrednotam – ki imajo svoje mesto in vrednost – ne koristi, če jih branimo, ker so preveč nestabilne, da bi same prestale test časa. Še posebej, če jih je treba ščititi z vsemi možnimi sredstvi – z nasiljem in zatiranjem.

Osredotočite se nase. Bodite bolj odprti in prijazni. Brigajte se zase, za druge pa poskusite uporabiti malce empatije. Poskusite, saj veste, razumeti. Pustite drugim, da sami ugotovijo, kaj se dogaja. Pustite jim, da se lotijo novih stvari. Pustite jim, da se znajdejo.

In medtem ko drugi počnejo to, se osredotočajte na tisto, kar lahko nadzirate – biti spodobni, odprti, obzirni in prijazni.

(navdih Ryan Holiday)
Borut Kmetič

Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam nudim svetovanje in pomoč pri optimizaciji poslovanja, predvsem z zgoraj navedenih področij. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject


 

Isti avtor