V marcu je 16 drugošolcev GESŠ Trbovlje (splošna gimnazija) s profesoricama nemščine, Marjetko Kafel in Alenko Arh Šmuc, ter prostovoljko EVS, Sarah Weichlein, odpotovalo v Nemčijo na prvi del 23. mednarodne izmenjave z Gimnazijo Scheinfeld.
Gostitelji so jim pripravili pester program. Dijaki so bili vključeni v pouk, ki so ga posebej zanje nekoliko prilagodili. Poudarek je bil na utrjevanju nemškega jezika, širjenju besednega zaklada, slušnemu razumevanju in pravilni izgovorjavi. Spoznavali so Nemčijo in življenje v tej zanimivi državi, poslušali o bavarskem šolskem sistemu ter dobro spoznali mesto Scheinfeld. Prvi dan izmenjave so izkoristili za sprejem pri županu Klausu Seifertu. Z navdušenjem jim je predstavil življenje Scheinfelda s komaj 5000 prebivalci, kjer pa je veliko šol, zato ga vsak dan obišče okoli 1200 okoliških učencev. Poleg osnovne šole – Grundschule, so tam še srednje šole – Gymnasium, Realschule in Mittelschule –  ter poklicne šole – Fachschule in Fachoberschule, v katere se vpisujejo učenci okoliških osnovnih šol. Zasavskim dijakom je bil zanimivo spoznavni sprehod skozi Scheinfeld, ki sta ga vodila nemška dijaka, saj sta mesto predstavila na posrečeno mladostniški način.

Gostitelji so organizirali tudi dve ekskurziji. Obiskali so mesti Würzburg in Rothenburg ob der Tauber, mestece, kjer je nekaj časa živel in ustvarjal Primož Trubar. Ravno v Rothenburgu je prevajal Abecednik in Katekizem. Ob spominski plošči Primoža Trubarja, ki je podnaslovljena tudi v slovenščini, so se ponosno fotografirali.

Fotografiranje je tudi sicer rdeča nit letošnje izmenjave, saj so poudarek namenili temi »Ustvarjalnost« in to želeli prikazali skozi fotografijo ter videoposnetke. To so izpeljali v treh sklopih: selfi, videoprojekt in umetniška fotografija.

Enotedensko gostovanje v Scheinfeldu so zaključili s sklepno prireditvijo v petek zvečer, kjer so razglasili najboljšo umetniško fotografijo. Največ glasov je dobila fotografija Dominika Kranjca. Iz vseh treh foto-video-projektov je Žiga Bregar sestavil »film«, ki predstavlja program izmenjave in prikazuje vse, kar so dijaki delali in doživeli v tednu šolanja v Nemčiji.

Tudi v Trbovljah pripravljajo pester program za nemške dijake, ki bodo zasavske obiskali ta mesec.

MK

Prejšnji članekGimnazijci odlični v fiziki
Naslednji članekUkradel vžigalno tuljavo