Kot pri oblačilih  tudi za make up velja, da ga prilagajamo različnim potrebam, okoliščinam. Poznamo poslovni make up, večerni, svečani, dnevni …, pa tudi dopustniški, obmorski.

Slednji nam je v tem času, vsaj upam, da je tako, najbolj blizu. Recimo mu kar obmorski in naj le bo igriv, sproščen, barvit, svetleč … Samo, naj ne bo pretežak. S tem mislim, da se, kolikor se le da, izogibajte pudru in temnim barvam senčenja oči.

Po celem dnevu uživanja ob morju in aktivnostih v vodi imate kljub uporabi zaščitnih krem verjetno vseeno zagorelo kožo. Na morju, tudi poleti na splošno, je naša koža videti bolje kot pozimi. Več smo zunaj, več se gibljemo, nismo v zakurjenih, izsušenih prostorih, jemo lažjo hrano z več sveže zelenjave in sadja. Vse to blagodejno vpliva na kožo. Naše »kožne« tegobe skorajda v celoti izvenijo.

Zato izkoristite ta čas in odložite puder. Uporabite ga lokalno, če morate kaj pokriti. Ne pudrajte si celega obraza. Samo oviral bi vas, na vročini bi se vam topil na obrazu. Nič kaj prijetni prizori. Prijeten pa je čas na morju, potem ko smo prišli s plaže, se stuširali, nekaj dobrega pojedli in se dan počasi prevesi v večer.

Večeri na morju so čarobni in polni obetov, zato bodite pogumne in si za večerni sprehod naredite igriv, nagajiv make up. Koža na morju običajno zvečer kar sije, oddaja toploto, ki jo je prejela čez dan. Zato, nič pudra, pač pa negovalno kremo. Nič ne bo narobe, če se boste zaradi tega malo svetile. V teh okoliščinah vam bo to pravzaprav pristajalo.

Na ličnice lahko nanesete rdečilo  v rožnatih in mareličnih odtenkih. Nikakor rjavih. Nad rdečilom na zgornjem robu nanesite malo svetlilca (highlighterja). Pod določenim kotom se vam bodo lička lepo posvetila in s tem boste poudarile vašo svežino in igrivost. Oči lahko poudarite, vendar spet priporočam tople zlate, rožnate, marelične odtenke.

Če ste mlade ali se tako počutite, lahko posežete po izrazitih, močno pigmentiranih ali celo fluorostenčnih barvah za veke. Črtal, razen morda črnega svinčnika po notranjem robu spodnje in zgornje veke, za obmorski make up ne bi uporabljala. Usta naj ne bodo močno našminkana, uporabite raje obarvano bleščilo za ustnice.

Potem vam ostane samo še, da počešete obrvi in močno namažete trepalnice. Krtačko maskare položite na koren trepalnic, to je izrastišče in z njo rahlo, vendar odločno potisnite trepalnice navzgor. To večkrat ponovite. Lepo vam bo uokvirilo oči in jih poudarilo. Močno namazane trepalnice pridejo zelo prav tudi pri vseh ostalih vrstah make upa. Kot tudi pravilo: če močneje poudarite oči, naj bodo ustnice bolj nevtralne in obratno. Spodnja slika pa je primer bolj umirjenega make upa, ki je kljub temu še vedno dovolj izrazit.

Želim vam čimveč morskih dni in prijetno poletje.

Mateja Mavrič


Mateja Mavrič z vami deli več kot tridesetletne izkušnje ustvarjanja make upov. Od leta 1988 ves čas dela v maskirnicah večjih slovenskih televizij. Najdlje in še vedno v maski Pop tv. Kljub številnim modnim poimenovanjem ustvarjanja make upov, se oddelku na vseh televizijah še vedno reče enostavno – maska. In tako, enostavno, vas bo Mateja popeljala v svet make upa. Z veseljem se bo odzivala in odgovarjala na vaša morebitna vprašanja. Pošljete jih lahko na mateja@savus.si.

Prejšnji članekVoznik vozil pod vplivom alkohola
Naslednji članekBrezplačni tečaj angleščine