V petek, 25. avgusta, je na Inštitutu za energetiko Univerze v Mariboru potekal zaključek že šestega Poletnega tabora energetike, na katerem so sodelujoči dijaki razširili svoje znanje in veščine s področja energetike in obnovljivih virov energije ter pridobili praktične izkušnje. Delavnice so vodili strokovnjaki s področja energetike.

Na zaključnem dogodku je navzoče najprej nagovoril dekan fakultete prof. dr. Sebastijan Seme. Udeležence tabora je nagovoril tudi predstavnik podjetja GEN energija Bruno Glaser. Po uvodnem nagovoru sta udeležencem tabora podelila priznanja in praktične nagrade.

Za zaključek so dijaki predstavili svoje delo, ki so ga razvijali tekom celotnega tedna, ter končni izdelek, ki so ga izdelali. Vedoželjni dijaki so aktivno sodelovali v različnih delavnicah pod mentorstvom asistentov Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru. V okviru letošnjega Poletnega tabora energetike so dijaki spoznali osnove 3D modeliranja in 3D tiskanja, osnove delovanja električnega generatorja, usmerniških vezij ter osnove aero energetskih tehnologij. Na podlagi osvojenega znanja so zmodelirali sestavne mehanske dele električnega generatorja in vetrnih lopatic ter celoten sistem povezali v delujočo vetrno elektrarno, ki so jo v zadnji fazi izmerili še v vetrovniku.

Namen tovrstnih taborov je mladim približati področje energetike ter pritegniti zanimanje za študij energetike. Letos so bili na taboru tudi trije dijaki iz Srbije iz srednje elektro-prometne šole Nikola Tesla iz Kraljeva.

PR objava