V Hrastniku so osrednji slovenski kulturni praznik obeležili s proslavo 7. februarja v Delavskem domu Hrastnik. Za kulturni program na prireditvi so poskrbeli člani hrastniških kulturnih društev: Moški pevski zbor Svoboda Hrastnik, Ženski pevski zbor KUD Svoboda Dol pri Hrastniku in KUD Veter Hrastnik.
Zveza kulturnih društev Hrastnik vsako leto ob kulturnem prazniku podeljuje Priznanja 8. februar za delovanje na področju ljubiteljske kulture.

Letos so Priznanje 8. februar prejeli Vanda Crnkovič, Hermina Orožen, Leopold Podmenik, Ivan Šušter, Leon Žibert in skupina Funšterctim Prosvetnega društva Čeče Hrastnik.

Vanda Crnkovič je Priznanje 8. februar prejela za svoje dolgoletno in predano delo na področju zborovskega petja. Dolgo let je pela v ŽPZ KUD Dol pri Hrastniku, kjer je tudi kot kronistka natančno popisovala in dokumentirala vse nastope in druge dejavnosti zbora.

Tudi Hermina Orožen je Priznanje 8. februar prejela za svoje dolgoletno in predano delo na področju zborovskega petja. V ŽPZ KUD Dol pri Hrastniku je pela od leta 1989, za delovanje in razvoj zbora pa je skrbela tudi kot blagajničarka, organizatorka in promotorka.

Leopold Podmenik je Priznanje 8. februar prejel za dolgoletno udejstvovanje na področju zborovskega petja. Pel je že v osnovni šoli, se vmes ukvarjal z dramsko igro, po upokojitvi pa se je pridružil MPZ Svoboda, kjer prepeva že enajsto leto.

Ivan Šušter je Priznanje 8. februar prejel za dolgoletno in uspešno udejstvovanje na področju lutkarstva. Že kot mlad fant se je pridružil  tedanji Lutkovni sekciji KUD Svoboda I. Hrastnik, ob ponovni oživitvi lutkarstva pa pokazal, da zna lutkam vedno vdahniti življenje. Je nepogrešljiv član Marionetnega gledališča Jurček.

Leon Žibert je Priznanje 8. februar prejel za uspešno udejstvovanje na glasbenem področju. Od leta 1958 je član Steklarske godbe, igral pa je tudi v več glasbenih zasedbah doma in v tujini. Svoje glasbeno znanje je tudi po srednji glasbeni šoli nadgrajeval na usposabljanjih Zveze slovenskih godb. Kot mentor je za igranje trobente in baritona usposobil in navdušil tudi številne mlade.

Skupina Funšterctim Prosvetnega društva Čeče Hrastnik je Priznanje 8. februar prejela za aktivno in uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture. Skupina na humoren način v domačem narečju predstavlja utrinke zasavskega življenja, ko sta še prevladovala rudarstvo in kmetijstvo. Nastope nadgradi s peko knapovskega funšterca ter tako ohranja »knapovsko« izročilo. Skupino sestavljajo Karolina Senčar, Joca Hriberšek, Ana Selič, Nuša Gregorčič, Marija Sajovic, Jože Gregorčič in  Janez Dornik.

ZT

Prejšnji članekPočastili kulturni praznik
Naslednji članekPodelili plakete dr. Slavka Gruma