Z osrednjo prireditvijo je Osnovna šola Ivana Skvarče v Zagorju 4. junija sklenila praznovanje svoje 50-letnice. Šola je odkrila kip Franca Kopitarja, akademskega slikarja, ki je s svojimi deli zaznamoval Zagorsko dolino, pečat pa je pustil tudi na šoli, kjer je poučeval likovni pouk. Njegov kip je izdelal akademski slikar Mirsad Begić, slovenski kipar in risar bosanskega rodu, dobitnik Župančičeve nagrade in nagrade Prešernovega sklada ter tudi avtor kipa dr. Janeza Drnovška, postavljenega v zagorskem parku. Kip Franca Kopitarja v šolskem preddverju so skupaj z njim odkrili zagorski župan Matjaž Švagan, ravnateljica OŠ Ivana Skvarče Alenka Ašič in Nina Kopitar, slikarjeva hči.
Matjaž Švagan in Alenka Ašič sta zbrane na prireditvi tudi slavnostno nagovorila. Ravnateljici so čestitke ob jubileju izrekli predstavniki izobraževalnih ustanov iz Zagorja, Izlak, Trbovelj in Litije. Izrazili so željo in upanje, da bo njihovo sodelovanje dobro tudi v bodoče.

V kulturnem programu so učenci recitirali pesmi Francija Lakoviča, pesnika in upokojenega učitelja šole. Dve svoji pesnitvi je pesnik prebral tudi sam. Predstavili so se učenci zmagovalnih pesmi literarnega natečaja, šola pa je s Kopitarjevim priznanjem nagradila tudi sodelujoče v šolskem likovnem natečaju Jaz umetnik. Igral je Big band pod vodstvom Gregorja Trohe, zapeli pa so Matic Jere in šolski pevski zbor pod vodstvom Urške M. Luzar. Zbor je predstavil tudi himno šole, za katero je besedilo napisala učenka Katarina Mal, uglasbila pa jo je Urška M. Luzar. V avli so razstavili Kopitarjeva dela in zbornik Franc Kopitar, vsemirski potnik, ki je izšel lani in ga je pripravila in uredila Kristina Renko. Prireditev je povezovala Vanda Kopušar.

Tatjana Polanc Kolander