Med udeleženci spominske slovesnosti na Pohorju so vsako leto tudi člani Združenja borcev za vrednote NOB Hrastnik, ki na to proslavo hodijo predvsem zaradi hrastniškega rojaka Jožeta Meniha Rajka, narodnega heroja, ki je kot komisar Pohorskega bataljona padel v legendarni bitki na Pohorju. Danes so se člani Združenja borcev za vrednote NOB iz Zasavja udeležili tudi slovesnosti v Dražgošah.
Letos je potekala spominska slovesnost ob 73. obletnici zadnjega boja Pohorskega bataljona. Slavnostna govornica, ministrica za obrambo Andreja Katič, je med drugim povedala: “Slovenija je danes varna država, ob tem pa se vsi, ki delujemo v nacionalno varnostnem sistemu, močno zavedamo, da je varnost tudi zelo spremenljiva dobrina. Da je vrednota, za katero si je treba neprestano prizadevati.« Govornica je opozorila tudi na to, da je treba spoštovani osvobodilni partizanski boj in njegovo izročilo prenašati na mlajše generacije. Med drugimi visokimi gosti se je prireditve udeležil tudi predsednik RS Borut Pahor.

Pohorski bataljon so ustanovili septembra 1942 na Pohorju, takrat je bilo v njem 90 borcev. Borci so se izkazali s številnimi partizanskimi akcijami. V začetku zime, decembra 1942 so pri Osankarici postavili zimski tabor. Okupacijske sile so 8. januarja 1943 po izdaji in odkritju tabora pričeli z močno vojaško akcijo. Nemške sile so obkolile tabor. Okoli 2000 nemških vojakov je bilo premočnih, v boju je padlo 69 borcev Pohorskega bataljona.

MP

Prejšnji članekFilozof v zmajevi luknji
Naslednji članekRTH na prehodu v novo z izgubo