Na Osankarici na Pohorju so v soboto, 7. januarja, pripravili spominsko slovesnost ob 80. obletnici poslednjega boja Pohorskega bataljona.

Na spominski slovesnosti je bila slavnostna govornica predsednica RS Nataša Pirc Musar, ki je položila tudi venec pred spominsko obeležje padlim borkam in borcem Pohorskega bataljona.

Pohorski bataljon so ustanovili septembra 1942 na Pohorju, takrat je bilo v njem 90 borcev. Borci so se izkazali s številnimi partizanskimi akcijami. V začetku zime, decembra 1942 so pri Osankarici postavili zimski tabor. Okupacijske sile so 8. januarja 1943 po izdaji in odkritju tabora pričeli z močno vojaško akcijo. Nemške sile so obkolile tabor. Okoli 2000 nemških vojakov je bilo premočnih, v boju je padlo 69 borcev Pohorskega bataljona.

Del padlega Pohorskega bataljona so bili tudi Zasavci: Hrastničan Jože Menih – Rajko je bil 10 let po smrti, 27. novembra 1953, poleg še šestih drugih članov bataljona imenovan za narodnega heroja. Po njem je poimenovana Osnovna šola narodnega heroja Rajka Hrastnik. Po Hrastničanu Adamu Dušaku je poimenovana cesta v zgornjem delu Hrastnika. Na Osankarici sta padla tudi Zagorjana Mirko Drnovšek – Boj, vodja Šaleške čete Pohorskega bataljona, in Ivan Okrogar Ferdo, brat narodnega heroja Toneta Okrogarja. Po Trboveljčanu Francu Vresku – Gustlu, ki je na Osankarici padel skupaj z ženo Ano (partizansko ime Tončka), je v Trbovljah poimenovano naselje Vreskovo. Tudi borec Janko – Janez Petelinkar je padel v Pohorskem bataljonu, po njem pa je v Kisovcu poimenovana Petelinkarjeva ulica. V Kisovcu je po hrabrih borcih poimenovan Trg Pohorskega bataljona.

Savus

Foto: Daniel Novakovič/STA


 

Prejšnji članekNovo vodstvo v KS Zasavje
Naslednji članekMoto avan-tura Azija 2022 – 16