V 19. in še v prvi polovici 20. stoletja so drzni možje prepotreben jamski les,  povezan v velike splave, vozili kar po Savi navzdol: od Litije do Cukališča, predela ob izlivu potoka Bobna v Savo, na koncu hrastniške doline. Nazaj domov so se splavarji potem vračali peš po poteh, ki so bile po navadi odmaknjene od strmega rečnega brega.
V spomin na tiste čase je tako KS Steklarna na lepo sončno nedeljo 4. junija  pripravila tradicionalni 10. pohod po splavarski poti. Udeležilo se ga je 18 pohodnikov, od tega 10 takšnih, ki so priljubljeno pohodniško pot prehodili še vsako leto do zdaj.

Pot poteka od doma KS Steklarna, se vije nad naseljem Podkraj in konča ob ostankih rimskega svetišča iz 2. stoletja našega štetja, pri  bencinskem servisu v Podkraju. Tu so pohodniki izvedeli nekaj več o rečnih božanstvih Savusu in Adsaluti.

Vračali so se po spodnji pohodni poti in prispeli v hladno senco Ribiškega doma, kjer je predsednik KS Adi Zaletel udeležencem predstavil letošnji program junijskih prireditev ob prazniku KS Steklarna, na kratko orisal plan dela KS  ter odgovarjal na vprašanja udeležencev, ki jih je zanimala večinoma komunalna ureditev v krajevni skupnosti.

Vsi udeleženci so prejeli spominski kozarec Steklarne Hrastnik, ki  tudi letos podpira vse prireditve v KS Steklarna.

Milko Plahuta