V soboto, 14. oktobra, so občine Laško, Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi skupno pripravile pohod po tematsko-turistični poti Pot Srečno iz Laškega do Zagorja ob Savi. Pohoda se je na celotni trasi udeležilo več kot 200 udeležencev.

Tematsko-turistična pohodna pot Pot Srečno povezuje občine Laško, Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi in je pot žive zgodovine, postlane s predanostjo in trdoživostjo naših prednikov. Rudarska zapuščina, ki združuje, označuje in oblikuje kraje, skozi katere je speljana 29,7 km dolga pot, je ustvarjala njihovo identiteto in razvoj. Ime poti simbolično predstavlja značilen rudarski pozdrav srečno, ki je v vseh štirih občinah živ še danes. Večji del poti vodi skozi naravo, kjer lahko občudujemo razgibano hribovito območje s premogom v svojih nedrjih, ki je za vedno povezalo prebivalce teh krajev. Pot bogatijo tudi številni ohranjeni objekti in eksponati tehnične dediščine.

Po celotni poti srečno se je od Laškega skozi Hrastnik in Trbovlje do Zagorja podalo 230 pohodnikov, ki so se izkazali s knapovsko trdoživostjo, dobro kondicijo in močno voljo. Po je trasirana tako, da poteka 7,7 km po območju občine Laško, 9,3 km po območju občine Hrastnik, 7,8 km po območju občine Trbovlje in 4,9 km po območju občine Zagorje ob Savi.

Udeleženci so tokrat na startu prejeli kartonček žigov tematsko-turistične poti Pot Srečno, ob poti so jih pogostili lokalni ponudniki, na cilju pa jih je pričakal topel obrok. Pohodniki so na skoraj 30 km dolgi poti opravili 1484 višinskih metrov, najvišja točka na poti je bil 644 m.n.v. pod Ostrim vrhom v občini Hrastnik), najnižja pa 226 m.n.v. v Laškem.

Organizatorji pohoda so bili: Občina Laško, Občina Hrastnik, Občina Trbovlje in Občina Zagorje ob Savi v sodelovanju z Javnima zavodoma STIK Laško in KRC Hrastnik, Rudarskim društvom sv. Barbara Sedraž, RMED Srečno Zagorje in RMED Perkmandeljc Trbovlje.

Savus

Foto: fb Po laških poteh, fb RMED Perkmandeljc Trbovlje, TD Trbovlje


 

Prejšnji članekŽe 166 prijavljenih
Naslednji članekOpazi me