sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Pohod po Kanalskem Kolovratu

V nedeljo, 12. junija, so se planinci PD Zagorje ob Savi odpravili na pohod po delu Poti miru in delu Julijana trail.

Peljali smo se skozi Novo Gorico, Kanal, Ročinj, Kambreško in se ustavili pri Planinskem domu pod Ježo, nekdaj obmejno stražnico. Tam smo začeli pohod po Kanalskem Kolovratu pod vodstvom lokalne vodnice Katje. Najprej smo šli strmo navzgor skozi gozd na Ježo (949 m).

Naprej je bila pot razgibana. Prehodili smo številne vrhove: Deveti konfin (942 m), Bukovo Ježo (958 m), Plateno (1038 m), Na Gradu (1115m) in najvišji Trinški vrh (1138 m). Razgledi s travnatih vrhov sežejo preko Soške doline do Alp in preko Benečije na Furlansko nižino do morja. Hodili smo po tretji italijanski obrambni črti iz prve svetovne vojne.

Pod vrhom Na Gradu smo počakali vodnika Jožeta, ki nam je razložil razmere iz prve svetovne vojne, nato pa nas popeljal po muzeju na prostem. Hodili smo skozi strelske jarke, kaverne in po povezovalnih jarkih. Videli smo poveljniška in opazovalna mesta, mitralješke in topniške položaje, ruševine karavle … Najvišja točka muzeja je 1115 m. Za zaključek smo se še nekaj časa zadržali v Planinskem domu pod Ježo.

Ivan in Olga Kos

Savus

Foto: Ivan in Olga Kos


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor