V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje bodo v sredo, 31. marca, pripravili pogovor s prevajalko Tino Mahkota. Pogovor bo preko facebook in spletne strani knjižnici in preko spletne strani in youtube kanala Delavskega doma Trbovlje.

Pogovor z uveljavljeno prevajalko in dobitnico Sovretove nagrade Tino Mahkota bo vodila Simona Solina. Pričel se bo 31. marca ob 19. uri.

Tina Mahkota je profesorica angleškega jezika in primerjalne književnosti in odlična prevajalka. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomirala v letih 1988 in 1989. Najprej je delala v šolstvu, nato pa je med letoma 1992 in 2003 poučevala na Oddelku za anglistiko in amerikanistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 2003 je samozaposlena v kulturi. Tri ure tedensko poučuje angleščino na AGRFT. Prevaja prozna dela irskih, škotskih in britanskih avtorjev, največ njihove drame. Njeni prevodi iz nemščine so večinoma otroške in mladinske knjige.

Dva mandata je bila predsednica upravnega odbora Društva slovenskih književnih prevajalcev. Od leta 2004 je konzultantka mednarodnega literarnega festivala Vilenica, na katerem je bila leta 2007 tudi članica žirije za nagrado kristal Vilenice. Sedi v strokovnih komisijah Ministrstva za kulturo RS za za podeljevanje štipendij in področje knjige.

Tina je hčerka odličnega žurnalista in alpinista Anteja Mahkote, ki je bil rojen na Dolu pri Hrastniku in ene najbolj markantnih slovenskih pevk Marjane Deržaj.

Savus

Prejšnji članekCesta Hrastnik – Zidani Most bo zaprta
Naslednji članekPriljubljena Kal in Mrzlica