ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Podpečan, Benko, Lebar in Koala Voice

Igor Podpečan
je prejel plaketo dr. Slavka Gruma za svoj izjemni prispevek k mednarodni promociji občine Zagorje ob Savi in kulturne ustvarjalnosti v občini. Podpečan je vsestranski glasbenik, aranžer, skladatelj in producent. Deluje predvsem na področju narodnozabavne glasbe, bil je član zasedbe bratov Avsenik, nekaj let igral v avstrijskih ansamblih, nato pa ustanovil svojo skupino Igor in Zlati zvoki ter založbo Zlati zvoki. Poleg skladb za svoj ansambel je napisal vrsto skladb in aranžmajev tudi za druge znane izvajalce, med drugim za pihalna orkestra Svea in Viva ter skupino Orlek. Skupaj je ustvaril več kot 450 melodij.

Klemen Benko

je prejel plaketo dr. Slavka Gruma zaradi izjemnega prispevka k rasti Godalnega orkestra Glasbene šole Zagorje, v katerem mladim skozi mnoge nastope vzbuja ljubezen do glasbe in plemeniti kulturno življenje v občini Zagorje ob Savi. Benko že več kot poldrugo desetletje poučuje violino na Glasbeni šoli Zagorje. Še kot izjemno mlad dirigent je prevzel odgovornost vodenja Godalnega orkestra GŠ Zagorje, s katerim je na mah osvojil srca poslušalcev. Zasedbo godalnega orkestra večkrat razširi v simfonični orkester, s katerim je navdušil na samostojnem koncertu ob 60-letnici glasbene šole. Godalni orkester nastopa na prireditvah v domačem kraju in drugod po Sloveniji, odmevni so njegovi nastopi na državnih revijah godalnih orkestrov.

Viktor Lebar

Občina Zagorje ob Savi in Pihalni orkester Svea Zagorje sta se s podelitvijo plakete dr. Slavka Gruma poklonila spominu na lani preminulega Viktorja Lebarja. Kot rogist se je orkestru pridružil leta 1960 in bil njegov član polnih 55 let, kar je najdaljši staž kakega člana v orkestru. Glasbi je bil predan vse življenje, bil je soustanovitelj ansambla Veseli Zasavci in član ansambla Revirčani. Spominjamo se ga kot pevca legendarne skladbe Bela snežinka. Za glasbeno udejstvovanje je prejel zlato Gallusovo značko, križ za zasluge mednarodne glasbene zveze CISM in zlato medaljo Bojana Adamiča. Občina Zagorje ob Savi pa se mu je posmrtno oddolžila s plaketo dr. Slavka Gruma.

Koala Voice

Koala Voice v zasedbi Manca Trampuš, Domen Holc, Miha Prašnikar in Tilen Prašnikar je prejela priznanje dr. Slavka Gruma za glasbeno ustvarjanje, opaženo doma in v tujini, ki poslušalcev in glasbenih kritikov ne pušča ravnodušnih. Mlada štiričlanska zasedba se je meteorsko povzpela na slovensko in mednarodno glasbeno nebo, najprej s koncerti v domovini, z zmago na tekmovanju Špil liga, lani pa so s producentom Petrom Deklevo posneli album KangaroosNeighbour, s katerim so očarali na največjem ruskem festivalu MENT, za njimi pa je tudi večja turneja po evropskih mestih, med drugim v Pragi, Munchnu, Bratislavi in na Dunaju. V veliko čas si zasedba šteje povabilo na največjo glasbeno konferenco EurosonicNordeslaag na Nizozemskem. V Sloveniji so lani nastopili na 35 koncertih, med drugim tudi s predstavo Kam pa kam v produkciji Kina Šiška in GVRbabaLAN.

TPK

Isti avtor