Podkumčani so prepričali s pesmico, v kateri skozi otroške oči predstavijo svoj pogled na zasebnost in osebne podatke. »Tudi vi živite mirno življenje v malem kraju za gričkom? Se vam kdaj vseeno zgodi, da imate ušesa polna mastne repe? Ali pa vam lezejo špageti iz žepov in las? Kako bi se vam zdelo, če bi se to razširilo po celem spletu? To je del vsebine pesmi, ki jo je za natečaj sestavila nagrajena skupina učencev z učiteljico Nino Jelen in ki v jeziku osemletnikov predstavi tematiko varovanja digitalne identitete,« so zapisali v obrazložitvi.

Foto: arhiv POŠ Podkum
Foto: arhiv POŠ Podkum

Nagrajenci bodo priznanje prejeli prihodnji torek na slavnostnem dogodku v SITI teatru v Ljubljani, kjer bodo del svoje zmagovalne učne ure odigrali pred občinstvom in svojimi vrstniki, za zaključek pa si bodo ogledali še predstavo Jureta Ivanušiča Od tišine do glasbe.

V uradu Informacijskega pooblaščenca so še zapisali: »Zmagovalka natečaja je Podružnična šola Podkum, Osnovna šola Ivana Skvarče Zagorje, z učiteljico razrednega pouka Nino Jelen, ki je v svoji učni uri, namenjeni najmlajšim – osemletnikom na izredno domiseln in izviren način obdelala tematiko varovanja osebnih podatkov in digitalne identitete. Tema je nadvse aktualna, hkrati pa zelo zahtevna za podajanje mlajšim učencem. Prav najmlajši pa so tisti, pri katerih je mogoče še pred aktivnim vstopom v svet spleta vplivati na razmišljanje o pomenu zasebnosti in odgovornem ravnanju na spletu.«

»Ob tej priložnosti Informacijski pooblaščenec iskreno čestita nagrajeni šoli, pedagoški delavki in sodelujočim učencem. Zahvaljuje pa se tudi vsem šolam, pedagoškim delavcem in mladim, ki so sodelovali na natečaju,« so še zapisali v sporočilu in vabilu na podelitev priznanj.

Šola bo nagrajena s tabličnimi računalniki ter izletom na podelitev nagrade v Barcelono v Španiji. Nagrajena zgodba bo objavljena v evropski brošuri na temo varovanja osebnih podatkov, ki bo izšla za vse države EU.

MP