Hrastniško podjetje Forstek, ki ima sedež na Planinski cesti 15 na Dolu pri Hrastniku, izdeluje orodje za steklarsko industrijo in za blister linije za pakiranje tablet. Nudijo tudi storitve mehanske obdelave na klasičnih in CNC rezkalnih strojih in stružnicah, žaganje, ploskovno brušenje, poliranje ter plamensko metalizacijo. Podjetje od leta 2017 vodi Boleslav Kmet.

Podjetje so ustanovili leta 1993 iz orodjarske delavnice Steklarne Hrastnik, kjer je bil do leta 1999 tudi sedež. Zaradi prostorskih omejitev so se morali preseliti na novo lokacijo na Dol pri Hrastniku, kjer so kupili in prenovili proizvodno halo podjetja GD Hrastnik. Na začetku je bila njihova glavna dejavnost izdelava steklarskih orodij, kasneje pa so dejavnosti razširili še na druga področja, kot so izdelava orodij za pihano plastiko, gredi in ležajev za krmila za jadrnice ter za avtomobilsko in letalsko industrijo.

Z novimi programi so tako lahko pokrili sezonska nihaja v steklarski industriji. Leta 2010 so začeli z izdelavo naprav in orodij za blister linije za farmacevtsko industrijo. Najprej so le kopirali določene originalne dele, nato pa so dele začeli razvijati tudi sami ter izdelali nova orodja in dodali svoje rešitve. V petih letih je ta program dosegel polovico vse realizacije in tako je še danes.

Trenutno je zaposlenih 53 oseb, v prihodnosti pa bodo zaposlili predvsem štipendiste, ki jih imajo kar nekaj.

Načrtujejo, da bodo program blister orodij razširili s ponudbo modulnih naprav za pakiranje farmacevtskih učinkovin. Nagradili bodo digitalizacijo proizvodnje z uvedbo MES sistema za nadzor strojev ter postavili sončno elektrarno na streho proizvodne hale. Več čas pa mentorirajo tudi mlade orodjarje, posodabljajo strojni park in prostore opremljajo z najnovejšo tehnologijo, ki je na trgu.

PR objava


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekDruženje otrok na Taboru Mojca