sreda, 24 aprila, 2024

Iz te kategorije

Podelili priznanja za zasavske inovacije

Na razpis Inovacije Zasavja za leto 2022, ki ga je GZS, Zasavska gospodarska zbornica razpisala že 26. leto, je prispelo 23 inovacijskih prijav. Svoje inovacije je prijavilo  6 družb,  2 samostojni podjetnici in 5 inštitucij.  V letu 2022 je pri inovacijah sodelovalo 126 inovatork in inovatorjev.

Na razpis so se odzvale družbe: ETI Elektroelement Izlake, Hidria IA Kompetenčni center Koper (kot soprijavitelj), RC eNeM Zagorje ob Savi s Podružnico keramični materiali in varovalke in Podružnico nano materiali v steklarstvu, RC Nela Izlake, Steklarna Hrastnik in Tevel Kisovec, samostojni podjetnici Mali migec, Nina Pečnik Zagorje ob Savi in Voditeljstvo, vodenje, svetovanje in razvoj, Sonja Klopčič Zagorje ob Savi ter inštitucije Srednja šola Zagorje, Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje, VDC Zasavje, Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje: RUK DDTLab in Zdravstveni dom Zagorje.

Za leto 2022 je Zasavska gospodarska zbornica podelila  4 zlata, 8 srebrnih in 10 bronastih priznanj ter posebno priznanje za inovacijski izziv  Z inovacijami presegamo meje. Štiri zlata priznanja se potegujejo tudi za najvišja nacionalna priznanja za inovativnost, ki bodo podeljena 20. septembra na Nacionalnem dnevu inovativnosti na Brdu pri Kranju.

Pred Svečano podelitvijo priznanj najboljšim inovatorjem Zasavja je potekala tudi Okrogla miza za naslovom Vpliv spremenjenega poslovnega okolja na inoviranje, na kateri so sodelovali direktor Eti Elektroelement in predsednik Zasavske gospodarske zbornice Tomaž Berginc, direktor Steklarne Hrastnik Peter Čas, direktor Chipolo Primož Zelenšek,  direktor Modularis Teh Rafko Voje in glavni ekonomist pri Analitiki GZS Bojan Ivanc. Okroglo mizo je moderiral direktor podjetja Radeče papir nova in Muflon ter predsednik Komisije za inovacije pri ZGZ Leopold Povše.

V uvodnem delu je Bojan Ivanc predstavil gospodarska gibanja in napovedi ter vpliv geopolitičnih tveganj na gospodarsko rast in inflacijo. Pri tem je poudaril, da gospodarska rast ostaja močna, ker država blaži učinek energentov na gospodinjstva. Obenem je izpostavil, da bo rast cen ostala visoka še v prihodnjih mesecih ter da bodo imela podjetja večji izziv poslovanja v prihodnjem letu, ko se jim bodo cene električne energije in zemeljskega plina povečale precej bolj. Na sami okrogli mizi pa so govorniki diskutirali o vplivu spremenjenega poslovnega okolja na inoviranje v podjetjih, pri čemer so odprli vprašanja, kot npr. vpliv davčne politike in sprememb na inovacije, katere so dejavnosti, ki največ inovirajo, katere inovacije so v srednjeročnem obdobju najbolj verjetne (povezano z zelenim okrevanjem in digitalizacijo) ter kako še pospešiti inoviranje.

Na Svečani podelitvi v hrastniškem delavskem domu so udeležence pozdravili direktor Eti Elektroelement in predsednik Zasavske gospodarske zbornice Tomaž Berginc, župan občine Hrastnik Marko Funkl, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Aleš Cantarutti in vodja Sektorja za spodbujanje podjetništva in tehnološkega razvoja na Javni agenciji Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije Spirit Slovenija Irena Meterc.

Uvodnim pozdravom je sledila predstavitev Urada za intelektualno lastnino ter predstavitev inovativnih projektov dijakov Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje Danijela Tomića, Benjamina Nurikića in Klemna Pograjca.

Za glasbene vložke sta poskrbeli nadarjeni učenki Glasbene šole Hrastnik Jona Špacapan in Pika Jazbec, dogodek pa sta sklenila vokalistka Neva Marn Hafner in pianist Simon Prašnikar.

Savus

Foto: Branko Klančar in Tadej Kreft


 

Isti avtor