Danes, 24. julija, se začenja drugi del nacionalne preventivne akcije za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki jo vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa. Od danes dalje bodo policisti teden dni še temeljiteje nadzirali voznike tovornih vozil in avtobusov. Tokratna akcija in nadzor bosta usmerjena predvsem k preprečevanju in opozarjanju na najpogostejše kršitve, kot so neuporaba varnostnega pasu, prekoračitev hitrosti, neupoštevanje obveznih počitkov in odmorov ter  manipulacije in goljufije pri uporabi tahografov oziroma naprav za beleženje gibanja vozil in dela voznikov.
V letu 2016 je Agencija za varnost prometa izvedla sistematično opazovanje pripetosti voznikov, pri čemer so se vozniki tovornih vozil in avtobusov izkazali kot najbolj tvegani vozniki v prometu. Rezultati so pokazali, da vozniki tovornih vozil v povprečju uporabljajo varnostni pas v 67 %, potniki na sprednjih sedežih v tovornih vozilih v povprečju v 63 %, vozniki avtobusov pa v povprečju v 36 %.

Agencija za varnost prometa bo za policiste ponovno organizirala usposabljanje za izvajanje učinkovitejšega nadzora pritrjevanja in nalaganja tovora ter nadzora preobremenjenosti tovornih vozil. Izobraževanja bodo potekala po celotni Sloveniji, na vseh policijskih upravah, posebej pa bodo organizirali usposabljanja tudi za Specializirano enoto Policije. Na mejnih prehodih in najbolj prometnih bencinskih postajah bodo predstavniki AVP delili tudi zloženke, ki vsebujejo ključne informacije o prometnih pravilih v Sloveniji in priporočilih in so namenjene predvsem tujcem.

AVP voznikom svetuje, naj se vedno pripnejo z varnostnim pasom, naj pravilno pripnejo tudi tovor, naj upoštevajo predpisane čase vožnje in počitkov ter naj so pozorni na znake zaspanosti in ob njih ustrezno ukrepajo – si za nekaj minut odpočijejo in popijejo skodelico kave.

Akcija bo trajala do 31. julija letos.

ZT

Prejšnji članekV kroniki konec tedna tudi alkohol
Naslednji članekAktivni zagorski diabetiki