O izplenu ministrovega obiska bo več znanega v prihodnjih mesecih, tudi letih. Počivalšek je pohvalil zagorske načrte. Spregovorili so o načrtovanju centra za kakovostno življenje v Toplicah, o revitalizaciji proizvodnje v Svei, načrtih z letališčem Ruardi, morebitnem sedežu novega gozdarskega podjetja v poslovni stavbi Svee ter o postavitvi slovenskega paviljona Expo iz Milana v Evro parku v zagorski občini.
Minister Zdavko Počivalšek je na srečanju z novinarji najprej spregovoril o obisku Etija: »Zadovoljen sem, da sem obiskal še eno podjetje, ki je uspešno, dela preko 100 milijonov evrov letnega prometa, ima samo v Sloveniji zaposlenih preko tisoč ljudi. V Etiju vedo, kaj hočejo, prav gotovo so eden od stebrov razvoja občine, pomembni pa so tudi v slovenskem prostoru.«

Manj določen je bil ob zagorskih načrtih za prestavitev paviljona iz Expa: »Imamo več ponudb za postavitev tega paviljona. Seznanil sem se z zagorskimi načrti, na Ministrstvu za gospodarstvo se bomo morali korektno in transparentno odločiti, kje bo paviljon stal.« Tudi okrog sedeža lesnega podjetja ni povedal nič določnega: »To ni le stvar našega ministrstva, pri končni odločitvi bo imelo večjo vlogo Ministrstvo za kmetijstvo. Všeč pa so mu bili načrti o centru za kakovostno življenje. »Verjamem, da je dober projekt, ki ima ekonomske temelje,« je dejal o 11 milijonov evrov vrednem projektu, ki so ga Zagorjani kot enega izmed treh v zasavski regiji izpostavili za razvojne projekte slovenskih regij.

Počivalšek je posebej izpostavil, da bo njegovo ministrstvo skušalo dejavno pristopiti k projektom, če bodo meso postali načrti o revitalizaciji proizvodnje v Svei: »Takšne načrte bi bilo vredno čim hitreje uresničiti, ker je na tem področju skoncentrirano znanje, ki bi ga bilo škoda izgubiti. Tu bi tudi ministrstvo lahko pomagalo, seveda na ekonomskih temeljih v okviru razpoložljivih sredstev iz različnih naslovov.«

Zagorski župan Matjaž Švagan je obisk ocenil kot zelo uspešen: »Dosežen je bil prvotni namen, da ministra seznanimo z vizijo občine. Verjamem, da bodo v vladi presenečeni nad vsem, kar je danes o naših načrtih izvedel minister.« Ob tem je dodal, da za projekt medgeneracijskega središča za kakovostno življenje v Zagorju pričakujejo sovlaganje vlade, Evropske unije in občine.

Marko Planinc

Prejšnji članekČudežna dežela brez poraza
Naslednji članekHillstrike katapultiran