»Če mi ne moremo v tujino, pa naj pride angleščina k nam,« so rekli izvajalci mednarodne poletne šole Anglia, v katero je samo na Nizozemskem vključenih 800 učencev. Cilj angleške poletne šole, ki se je prvič odvijala v Sloveniji, je spodbuditi učence k učenju in predvsem h govorjenju angleščine, saj se v njej udeleženci in učitelji ves čas pogovarjajo samo v angleščini.
Šola Anglia je potekala na OŠ Toneta Okrogarja v Zagorju. Otroke so učile učiteljica angleščine Elke Traub iz Čila, ki trenutno živi na Nizozemskem, mlada diplomantka pedagoške fakultete v Zagrebu, Hrvatica Jelena Lež, učiteljici iz OŠ Toneta Okrogarja Melanija Majdič Zupančič in Metja Lojen, Ana Mijanović iz OŠ Ivana Skvarće, ki je tudi sodelavka Anglia Network Europe oziroma Inštituta IVIZ. Pobudnica izvajanja angleške poletne šole Anglia na slovenskih šolah pa je Ivana Čančar, vodja Aglia franšize v Slovenije, strokovna sodelavka Inštituta IVIZ in učiteljica na OŠ Tončke Čeč.

Otroci v angleški poletni šoli so sodelovali v učnih urah, prilagojenim njihovi starosti, predelovali so vsebine, pomembne za doseganje točk na mednarodno priznanih izpitih iz angleščine, sprostili pa so se tudi z aktivnostmi, kot so lov na zaklad, obisk slovenskega šolskega muzeja v Ljubljani in podobno.

ZT