Slovenski policisti so v zadnjem času obravnavali več primerov drznih tatvin, kjer eden od storilcev osebo zamoti, drugi pa medtem iz hiše ukrade gotovino ali nakit. Tak primer so imeli čez vikend tudi v Trbovljah.

Sobota, 15. februar:

V soboto so v Zagorju ob Savi policisti pri kontroli prometa ustavili voznika osebnega avtomobila, ki so mu zaradi njegovega psihofizičnega stanja odredili strokovni pregled, katerega je odločno odklonil. Vozniku so odvzeli vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in mu zasegli neznano rastlinsko snov, za katero sumijo, da je prepovedana droga. Zoper voznika bodo podali obdolžilni predlog zaradi odklona strokovnega predloga. Po opravljeni analizi rastline pa ga čaka še prekrškovni postopek.

Policiste so obvestili o najdbi gotovine v reži bankomata v Kisovcu. Lastnik lahko na PP Zagorje ob Savi z ustreznim dokazilom prevzame gotovino.

Nedelja, 16. februar:

Policisti so zaradi prijave spora med sosedi intervenirali v Zagorju ob Savi.

Obvestili so jih o prometni nesreči, ki se je zgodila na parkirišču v Zagorju ob Savi, in pobegu povzročitelja. Policisti ga še iščejo.

Policisti so vozniku v Hrastniku zasegli gumijasto palico in jo poslali na analizo. Po pridobljenem strokovnem mnenju bodo izvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve Zakona o orožju.

Ponedeljek, 17. februar:

Včeraj, nekaj pred 11. uro, so policisti prejeli obvestilo, da je v Trbovljah neznani storilec, ki se je predstavil kot delavec telekomunikacijskega podjetja, oškodovanca zamotil s pogovorom in ga odpeljal iz hiše, medtem pa je v hišo vstopil drug storilec, jo pregledal in ukradel gotovino. Z dejanjem sta povzročila za nekaj tisoč evrov škode. Policisti ju še iščejo. Storilca sta dva moška, eden od njiju je visok okoli 190 cm, oblečen je bil v modro jopico s kapuco.

S PU Ljubljana so nam sporočili: »Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in v večini primerov odtujijo denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti, ki je zamotil žrtev, pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.«

Občanom svetujejo, naj imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko jo zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, tudi, če »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo, s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila). Če občani kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Savus

Fotografija je simbolična.