V soboto, 7. oktobra so se pohodniki že dvajsetič podali na pohod po Sovretovi poti. Pohod je pred leti zasnovala slovenistka Fanči Moljk. Jubilejnega pohoda se je udeležilo več kot 200 pohodnikov, ki so se družili v Šavni Peči.

V Šavno Peč se je tudi letos največ pohodnikov odpravilo z železniške postaje v Hrastniku, nekaj jih je odšlo na pot z Dola pri Hrastniku preko Kovka, nekateri pa so pot pod noge vzeli v Zidanem Mostu in se odpravili v Šavno Peč skozi Širje.

Tradicionalni pohod v rojstno vas Šavna Peč hrastniškega rojaka, filologa, humanista in prevajalca antičnih del Antona Sovreta, je letos potekal v izjemno lepem vremenu, prav primernem za hojo po obronkih doline Save. Pohod je eden lepših literarnih pohodov in edini v Sloveniji, ki je posvečen prevajalcu. Zato so prav prevajalci česti gostje na pohodu. Letos jih je nekaj prišlo na pohod iz Celja, kjer je v teh dneh potekal Mednarodni prevajalski simpozij Društva književnih prevajalcev Slovenije. Nekateri udeleženci so se odločili lepo sobotno dopoldne preživeti v hrastniški občini na pohodu. Med drugim tudi predsednica hrvaškega društva književnih prevajalcev Ana Badurina.

Na cilju so pripravili prijetno prireditev. Zbrane je pozdravila predsednica KS Krnice – Šavna Peč Berta Durnik. V kulturnem programu so se predstavili ljudski pevci Kulturno umetniškega društba Venčeslav Taufer iz Dol pri Litiji. Prireditev je povezovala Irena Senčar.

Letos je bila slavnostna govornica na zaključnem srečanju pohodnikov komparativistka, literarna prevajalka in prejemnica Sovretove nagrade za leto 2022 Katja Zakrajšek. V Šavno Peč je prišla peš po poti iz hrastniške železniške postaje. Bila je vesela povabila in se je poklonila tudi velikemu hrastniškemu rojaku Antonu Sovretu. Zbranim pa je položila na srce, da naj segajo tudi po prevodih leposlovnih knjig, ki jih bodo peljali v druge svetove. >

Zbrane je v slovenščini pozdravila tudi pisateljica ter prevajalka iz Makedonije, trenutno tudi rezidentka Sovretovega kabineta na Dolu pri Hrastniku Dragana Evtimova. Simpatični nagovor je zaključila z verzi v slovenščini in makedonščini, da so zbrani okusili slast prevedene literature.

Ob koncu prireditve je pobudnica pohoda Fanči Moljk podelila priznanja za večkratno udeležbo na pohodu. Za udeležbo na vseh 20 pohodih je dobil priznanje Stane Lipoglavšek. Za 10 udeležb je prejela priznanje Vera Deželak, za pet pa Biserka Sivčević, Vujadin Sivčević, Dževar Ibrahimović, Marica Jesenšek, Ivan Kozlevčar in Vanda Crnkovič.

Druženje v Šavni Peči je bilo prijetno, saj so se pohodniki zadržali v prijetnih pogovorih, postregli so jim z golažem, na stojnicah pa so našli kar nekaj zanimivih izdelkov in prijaznosti razstavljalcev.

Pohod so organizirali Občina Hrastnik, KRC Hrastnik, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik, Turistično informacijski center Hrastnik, Turistično društvo Hrastnik in Planinsko društvo Dol pri Hrastniku.

Marko Planinc

Foto: Marko Planinc


 

Prejšnji članekGasilsko posredovanje
Naslednji članekKisovčani tretji v Planici