V trboveljski bolnišnici je danes na delu 97 slikopleskarjev tekmovalcev in članov humanitarnih skupin, od tega 22 tujih, ki bodo v enem dnevu prepleskali kar 3.000 kvadratnih metrov zidnih in drugih površin. Direktorica trboveljske bolnišnice Marina Barovič je ob tej priložnosti  povedala: ”Ko smo izvedeli, da so slikopleskarji po dvanajstih letih znova izbrali našo ustanovo, nismo mogli skriti navdušenja. S pastelnimi  barvnimi odtenki bodo tako mojstri osvežili vse bolniške sobe in spremljajoče prostore v naših zelo frekventnih oddelkih v prvem in drugem nadstropju, ki so bili res nujno potrebni prenove. Organizatorju OZS, sodelujočim podjetjem in vsem posameznikom ter ekipam, ki vsi po vrsti prostovoljno sodelujejo v današnji akciji, se za njihov trud in dobrodelnost tako v imenu uporabnikov kot vseh zaposlenih v bolnišnici res od srca zahvaljujemo.”
Delo slikopleskarjev je pozorno spremljala tudi županja Občine Trbovlje, Jasna Gabrič, v živo pa si je zjutraj potek dela ogledal tudi Miran Jerič, župan Občine Hrastnik. Skupaj z Občino Zagorje so namreč tudi vse tri občine podprle izvedbo te akcije, izdatno pomoč pri organizaciji pa so nudile tudi vse tri zasavske območne obrtno-podjetniške zbornice.  Županja Jasna Gabrič je pojasnila, kako velik pomen ima ta zdravstvena ustanova za zasavsko regijo: ”Trboveljska bolnišnica, ki s preko 300 zaposlenimi sodi med večje organizacije v naši občini in tudi v Zasavju, je ena izmed 11 splošnih bolnišnic v Sloveniji, ki na sekundarni ravni nudi zdravstvene storitve okrog 45 tisoč prebivalcem ožje zasavske regije oziroma 70 tisočem prebivalcem ožje ljubljanske regije. Tega, da je mogoče tako hitro barvito prenoviti prostore, si človek, dokler tega na lastne oči ne vidi, sploh ne more predstavljati. Zato čestitke in zahvala vsem slikopleskarjem, organizatorju, podjetjem, ustanovam ter posameznikom, ki so omogočili ali skrbeli za uspešno izvedbo te obsežne humanitarne akcije, ki smo jo v občini Trbovlje z veseljem podprli.”

Državno tekmovanje slikopleskarjev, ki vsako leto poteka v eni od javnih ustanov in predstavlja enega večjih humanitarnih projektov v državi, si je pred 18. leti zamislil slikopleskar Branko Goričan, ki je letos prevzel vlogo predsednika akcije. Njegova ideja je bila tako v dobrem združevati ne le slikopleskarje prostovoljce iz vse Slovenije ter podjetja, ki za akcijo preskrbijo vse potrebne materiale in orodja, pač pa vsako leto razveseliti tudi uporabnike javnih ustanov v eni od slovenskih regij. Ključne podatke o letošnji akciji je na tiskovni konferenci kot predsednik organizacijskega odbora predstavil Dušan Presetnik: ”Dela v bolniških sobah, na hodnikih in v drugih pomožnih prostorih bodo intenzivno potekala do 17. ure. Zjutraj so morali mojstri najprej zmešati barve, da so lahko pričeli z delom. Tiste, ki tekmujejo, čez dan večkrat ocenjuje strokovna komisija. Dvanajstim dijakom dveh srednjih strokovnih šol, ki so prišli v Trbovlje, smo določili mentorje, ki bodo nanje prenesli tudi svoje dragocene izkušnje. Ob koncu dneva bomo preverili, kako so akcijo doživljali naši kolegi iz tujine, ki za razliko od nas priprave barvnih odtenkov niso vajeni. V vseh prostorih, tudi tam, kjer izvajamo dekorativne tehnike, uporabljamo barve in premaze Jupol, letos jih bomo porabili kar 1.500 litrov. Prispeval jih je JUB, za trboveljsko bolnišnico pa so njihovi arhitekti v sodelovanju z osebjem bolnišnice pred tem pripravili še vse potrebne barvne študije. Žima je letos slikopleskarjem zagotovila 1.100 valjčkov in čopičev, podjetje Rigips za 8.500 kvadratnih metrov pokrivnih folij, podjetje tesa tape pa za 22.000 metrov zaščitnih lepilnih trakov. Ob tisoč delovnih urah za vse izvedeno delo in za ves porabljen material, stroške prevozov tujih udeležencev, ki jih je opravila ljubljanska agencija ABCTour, ter njihove namestitve, ki jih pokrivajo občine, v sekciji slikopleskarjev v OZS ocenjujemo, da je vrednost letošnje akcije dosegla 67.000 evrov.”

Direktor podjetja JUB Željko Kovačevič je poudaril, da JUB s svojo podporo projektu izkazuje svojo družbeno odgovornost. V imenu organizatorja je poslanico sodelujočim v akciji preko podpredsednika Upravnega odbora OZS, Ivana Meha, namenil tudi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh.

Na večerni slovesnosti, ki bo ob 18.30 potekala v Delavskem domu, bodo vsem udeležencem podelili priznanja, družba JUB pa bo nagradila še najboljše tri tekmovalne ekipe. Rezultati tekmovanja bodo znani po zaključeni sklepni prireditvi. Ker je tudi letošnja akcija odličen primer uspešnega sodelovanja slovenskih podjetij z obrtniki, ki znajo združiti moči tudi na tako obsežnem dobrodelnem projektu, se sodelujoči strinjajo, da jo bodo izvajali tudi v prihodnje.

ZT

Prejšnji članekMuzka za jamo
Naslednji članekANTIBIOTIKI – Pravilna uporaba