Dom upokojencev Franc Salamon Trbovlje je eden redkih, ki ima bazen, namenjen širši uporabi. Bazen, ki so ga uredili že leta 2004, ima nameščene masažne šobe in na enem delu protitok. Tako je namenjen plavanju, masaži in rehabilitaciji. Za lažjo uporabo ima nameščeno tudi kovinsko ograjo, voda pa ni višja od 1,1 metra. Temperatura vode znaša okrog 31 stopinj Celzija, ozračje v prostoru pa je še za kakšno stopinjo toplejše. Bazen je ravno prav velik za okrog deset oseb.
Bazen v Domu uporabljajo stanovalci, v njem Plavalni klub Trbovlje dvakrat tedensko izvaja plavalni tečaj za najmlajše, samoplačniško pa ga lahko uporablja kdorkoli. »Predvsem se ga poslužujejo osebe po poškodbah za namen rehabilitacije« pravita fizioterapevtki Doma Nives Tovornik in Marija Vrtačnik. Dnevna karta stane tri eure, ob nakupu petih kart imajo stranke desetodstotni popust. Karte so na prodaj pri vratarju, kjer je objavljen tudi urnik, tako da uporabniki bazena lahko vedno pogledajo, kdaj je prost.

Seveda je bazen prava popestritev za stanovalce Doma. Uporabljajo ga lahko vsi, ki jim to dovoli zdravnik, in tako izkusijo vse terapevtske učinke vode. Enkrat tedensko se v njem razgibavajo stanovalci s fizioterapevtkama, enkrat tedensko pa z delovno terapevtko. Stanovalci radi zaplavajo, drugi izvajajo vaje, tretji pa pridejo namočit le noge. S stanovalci so spremljevalci, ki nanje budno pazijo. Seveda pa lahko stanovalci kadarkoli bazen uporabljajo tudi v spremstvu  svojcev.

Kot so povedali stanovalci, jim bazen pomembno popestri vsakodnevni urnik in ga v času vzdrževanja v jesenskih dneh že začno pogrešati.

Stanko Leskovšek, Trboveljčan, ki je v Domu že 10 let in je odličen slikar, se v sezoni vsak teden odpravi plavat ali razgibavat v vodo. Po tem, pravi, se počuti kot prerojen.

Metka Dežak, ki je v Dom prišla pred tremi leti in trpi za multiplosklerozo, v bazenu odlično sprosti mišice in se počuti odlično, vendar v vodi ne sme biti, pravi, dlje kot 20 minut. Če se tega drži, se po vsakem obisku bazena počuti odlično.

Tudi Ana Sabari, ki zaradi vkleščenega živca v hrbtenici ne more hoditi, obiskuje bazen, vendar za zdaj v njem namaka le noge. Sabarijeva, ki sicer zadnjih 50 let živi v Trbovljah, se je rodila v bližini Ljutomera in se je kot šolarka rada kopala v reki Muri. A tam je doživela, pravi, neprijetno izkušnjo. Skoraj se je utopila, zato ima še danes strah pred vodo. A fizioterapevtki Nives Tovornik in Marija Vrtačnik si jo prizadevata ohrabriti in optimistično napovedujeta, da bo gospa v njunem spremstvu čez nekaj časa gotovo že malo dlje »zakoračila« v vodo.

V vodi se odlično počuti tudi Marija Lukač, ki je po zlomu kolka zdaj eno leto v Domu. Že prej je rada zahajala v zdravilišča, z otroki tudi na morje, tako da rada plava in se v vodi razgibava. Njeno zdravstveno stanje se je po vodni fizioterapiji, pravi, tudi zelo izboljšalo.

Zlomljen kolk je pred dvema letoma izkusila tudi Karlina Kokot, ki danes lahko pove, da se počuti neprimerljivo bolje. Voda ji zelo pomaga, v njej plava in izvaja vaje, ko je zaprt, pa ga, pravi, pogreša.

Da je na bazenu vedno prijetno, poskrbita fizioterapevtki, da pa je tudi zabavno pa stanovalec Edi Uranjek. On tam plava, poje in se potaplja. Bazen tako kot vse ostale aktivnosti v domu obiskuje zaradi boljšega počutja.

(Promocijski članek)

Prejšnji članekBarvna krila Mojce Baloh
Naslednji članekDanes je petek 13.