Obiskovalce je na začetku festivala pozdravila direktorica hrastniške knjižnice Mateja Planko in povedala, da so se za letošnjo rdečo nit festivala – planinstvo odločili zato, ker ima v naših krajih že dolgoletno tradicijo. »Veseli smo, da  bomo izvedeli še kaj več in da bosta večer  zaključila naša priznana glasbenika Tjaša Šketako in Miha Bantan,« je dodala.
Župan Miran Jerič je v nagovoru povedal, da mnogi niti ne vedo, da sta v občini dve planinski društvi, oba z bogato tradicijo. Občina jima stoji ob strani in pomaga, kadar je potrebno. Povabil je tudi na vse prireditve, ki še sledijo. Tako na četrtkove dopoldanske predstave kot na popoldansko predstavitev društev, malih podjetij, organizacij ter predstavitev policije, gasilcev in reševalcev. Prisotna je bila tudi konjenica. Popestrili so ga plesalci in obe godbi. Tudi v petek se bodo vrstile razne delavnice, zaključilo pa se bo

ob 18.00  s predavanjem Boruta Peršolja, geografa, vodnika Planinske zveze Slovenije, inštruktorja planinske vzgoje ter soavtorja monografije Slovenske gore.

V pogovoru sta predsednika PD Dol Toni Paulič in PD Hrastnik Vojko Zupančič pripovedovala o začetkih planinstva, ki segajo na Kal oziroma v Gore. Še posebej sta poudarila pomembno vlogo ustanoviteljev in dolgoletno delo prizadevnih posameznikov, ki so se trudili, da sta društvi obstali kljub težkim razmeram.  Tako  v slovenskem merilu kot v društvih se je članstvo sicer prepolovilo, vendar ostaja Planinska zveza Slovenije še naprej najbolj množična organizacija v državi. Gore obišče v Sloveniji vsako leto okoli 1,5 milijona ljudi.

Na obeh šolah delujeta planinska krožka in sta med najštevilčnejšimi. Le za tabor se zadnja leta ne prijavi dovolj kandidatov, sta povedali mentorici Helena Borovšak in Dragica Pasičnjek. Se pa zavedajo, da je vzgoja otrok do spoštovanja narave zelo pomembna, saj potem ljubezen do gora raste z njimi, pa čeprav se kdaj za nekaj let pretrga.

Tjaša Šketako in Miha Bantan sta z s svojim glasbenim nastopom dodala večeru dodano vrednostVečer se je nadaljeval še nekaj časa z druženjem ob zasavskem »granadirmaršu«.

Fanči Moljk