Maja Oprešnik je prostovoljka v Društvu prijateljev mladine Trbovlje že štiri leta. Z delom je začela poleti leta 2016. Organizaciji se je priključila zaradi želje po delu z otroki in po novih izkušnjah. V društvu sodeluje pri dejavnostih za otroke in vodi različne aktivnosti. 

Že od nekdaj jo je veselilo delo z otroki. Prostovoljstvo je videla kot odlično priložnost za pridobitev novih izkušenj s tega področja. Pri delu jo motivirajo otroci, dobro vzdušje in iskrene povratne informacije, ki jih pri otrocih nikoli ne manjka. V Društvu prijateljev mladine jim poskušajo omogočiti aktivno in nepozabno preživljanje poletnih počitnic.

Maja pravi, da ji prostovoljstvo predstavlja pomembno življenjsko izkušnjo. Naučila se je soočati z novimi izzivi in iz vsake stvari pridobiti nekaj pozitivnega. Predvsem prisluhniti otrokom in ustvariti prijetno vzdušje, kjer se zabavajo tako otroci kot tudi sama. Društvo prijateljev mladine Trbovlje je aktivno skozi vse leto, Maja pa se kot prostovoljka udeležuje predvsem poletnih aktivnosti.

Največ ji pomenijo iskrene povratne informacije otrok. Maja pravi: »Čudovito je slišati, da radi prihajajo na naše aktivnosti in jih opazovati, kako ob tem uživajo. Razveselijo me tudi pozitivni odzivi staršev, ko komentirajo, da so se otroci zabavali in se kaj novega naučili. Takšni programi se mi zdijo pomembni, saj otroci spoznavajo nove prijatelje, se družijo in pridobivajo pomembne izkušnje za življenje.«

Dodaja še, da takšni programi ljudem zelo veliko pomenijo. Aktivnosti DPM staršem omogočajo varstvo otrok, otrokom pa predstavljajo aktivno in kvalitetno preživljanje prostega časa.

Vsem, ki se o prostovoljstvu še odločajo, sporoča, naj poskusijo nekaj novega, saj je v življenju pomembna vsaka izkušnja, tudi, če je slaba. V Društvu prijateljev mladine Trbovlje so vedno veseli novih obrazov. Iščejo sproščene in energične prostovoljce, ki radi delajo z otroki.

Zainteresirani za sodelovanje z DPM Trbovlje naj pokličejo 041 618 414 (Lavra) ali pišejo na elektronski naslov dpm.trbovlje@siol.net.

Na zadnje vprašanje, kaj ona razume pod pojmom prostovoljstvo, je povedala: »Prostovoljstvo je pomoč drugim, za katero nikoli nič ne dobimo v zameno, vendar je veliko več kot to. Včasih je plačilo že ena lepa beseda ali nasmejan obraz.«

Savus

Foto: osebni arhiv