Boštjan Gorenc – Pižama, prevajalec, raper, komik, pisatelj, gledališki improvizator, družbeno kritičen in angažiran mislec je v sredo, 2. novembra, v pogovoru z Vidom Štehom predstavil svojo knjigo sLOLvenski klasiki 1, ki jo je napisal na pobudo urednice Cankarjeve založbe. Poslal ji je primer, kako naj bi bilo napisano, in potrdila je, da se strinja.
Knjiga je napisana v sodobnem duhu interneta. V njej je »omrežil« 50 klasikov, med njimi Franceta Prešerna, Ivana Cankarja, muco copatarico in druge ter jih spletno interpretiral, kot to danes počno vsi, ki uporabljajo Facebook, Twiter …

Gorenc je v knjigi na svojstven način, s parodijo, povedal, kako bi komentirali ali pisali avtorji danes. Podlaga pisanju je bila branje številnih knjig, iz katerih je dobil ideje.

Pozorno branje je lahko uporabno tudi v učnem procesu. Misli so predstavljene v obliki sodobnega komuniciranja, vključil je današnja dogajanja, kot na primer delo CSD, tajkune, trače…

Med drugim je poudaril, da je Pavel Knobl leta 1801 izdal prvo slovensko samostojno zbirko posvetnih pesmi z naslovom Štiri pare kratko-časnih novih pesmi, od Pavla Knobla skovane inu Krajncam za spomin dane z drastično banalnimi motivi.

Ker je delo prevajalcev vse manj cenjeno in plačano, se veliko del prevede z računalniškimi algoritmi. V knjigi je opisano, kako so prevajali Prešernovo Vrbo v angleški, nemški, hrvaški in latinski jezik. Iz prevodov so jo ponovno prevedli v slovenščino in pesem ni več zvenela enako kot prej. Tako je predstavil razliko med prevodi genija in prevodi algoritmov, za majhne vsote, ki so jih naročniki pripravljeni plačati. Poudaril je, kako pomembno je delo lektorjev in korektorjev, ki polovijo napake prevajalca.

Pižama govori v več narečjih, najraje v gorenjskem. Zdaj živi v Šentožboltu, kjer so ga naučili, da vriva i-je, a se rad vrača v Kranj, da vidi kaj je izgubil, ker se je odselil od tam.

Med obiskovalci knjižnice Toneta Seliškarja Trbovlje je bilo ta večer tudi veliko mladih. Avtor knjige je opozoril tudi na pasti, ki jih srečajo uporabniki internetnih storitev. Povedal je, da kdor bere, živi tisoč življenj, kdor ne bere, le enega.

Irena Vozelj