Objavljamo protest našega bralca Vlada Garantinija, ki se mu ne zdi prav, kako se namerava država lotiti zaščite ceste pri čistilni napravi v Zagorju.

»Spoštovani Savus, protestiram proti načinu, kako namerava uprava za ceste Slovenije napeljati zaščitno ograjo od zagorske čistilne naprave proti Šklendrovcu.

Na predelu od Golobove hiše do droga visoke napetosti je ograja nepotrebna, tam se v 60 letih, kolikor pomnim, na cesto nikdar ni skotalil noben kamen, ker se ne more. Še pred 50 leti so tam Golobovi imeli košenino.

Visoko pod pobočjem so ogromni balvani, na gosto posejani, da nobenega kamenja ne puščajo mimo. Trasa za ograjo bi lahko potekala po do 3 metre široki poti, ne pa više po gozdu, kjer že več kot stoletje rastejo mogočni hrasti, tako so z minijem označili traso pri cestni upravi.

Vsa ta drevesa so označena za posek: hrasti, smreke, bori, javorji, makleni, jeseni, črni gabri, lipe. To drevje sem desetletja reševal pred gozdnim škodljivcem in zajedavcem bršljanom.

O postavitvi ograje na tej trasi sem se pogovarjal z gospodom Vrtačnikom na Občini Zagorje. Pokazal je veliko razumevanje za to problematiko in obljubil, da se bodo primerno pozanimali in ustrezno angažirali.

Govorila sva tudi z gospodom Poredošem, ki je bil kandidat stranke Vesna v Zagorju. Ogledali si bodo predvideno traso in jo poslikali.

Moje osebno mnenje je, da so traso trasirali tako, da bodo posekali najlepša drevesa, les iz državnega gozda pa po stari slovenski kšeftarski navadi drago prodali. Brigajo njih zelena pljuča Slovenije.

Hrasti si sami ne morejo nič pomagati. Partizanov pa tudi ni več, da bi jih branili.

Pa srečno!«

Vlado Garantini

Savus

Foto: arhiv Savus