Svoja dela, ki so poleti nastala v desetih dneh druženja na 54. slikarski koloniji lzlake – Zagorje, so na ogled postavili vsi udeleženci druženja umetnikov iz različnih koncev sveta: Luise Polanco Arana, Mirsad Begić, Barbara Demšar, Simon Kajtna, Nikolaj Mashukov, Tit Nešović, Breda Šturm, Qian Zhiyang, Nika Zupančič, Kang Yudi in Joža Flisek.

Tudi dela umetnikov, ki so se v letu 2017 udeležili kolonije, so različna, kot so različni umetniški motivi, tehnike, razmišljanja in navsezadnje generacije slikarjev. »Slikarji v koloniji še vedno največ delajo v akrilni tehniki na platno, kombinirani s kolažiranjem. Le častni gost kolonije, kipar Mirsad Begić, je ustvaril nekaj risb na papir. Slikarji se ne ukvarjajo z realističnim slikarstvom, bolj so jim pri srcu sodobni trendi v smeri abstraktnega slikarstva,« je povedal o razstavi umetniški vodja kolonije Milan Razboršek.

Slikarji so letos prišli iz treh celin: Južne Amerike (Mehičanka Arana), Azije (Kitajki Zhiyang in Yudi) in Evrope (poleg slovenski udeležencev še Rus Mashukov), zato je pisanost razstave razumljiva. »Letos je razstava izjemno svetla, v njej je veliko fluidnosti, transparentnosti,« pravi Razboršek. Otvoritve razstave so se poleg ljubiteljev likovne umetnosti udeležili tudi ustvarjalci na letošnji koloniji Mirsad Begić, Tit Nešović in Breda Šturm.

MP