sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Pevsko tekmovanje za glasbene sladokusce

Slovenska nota je glasbeno tekmovanje za neuveljavljene pevce in pevke. Od marca pa do septembra se odvije niz dogodkov, kjer se izmed vseh prijavljenih izbere favorite za finale. Na finalnem večeru pa strokovna žirija in publika izbereta zmagovalca. Pomen tekmovanja je torej dvojen. Poleg promocije kvalitetne slovenske glasbe zmagovalcu pomaga pri predstavitvi širši publiki in izdaji svoje prve avtorske pesmi, ki jo posname v pravem glasbenem studiu.

Splošen opis tekmovanja že lahko umestimo v konkretnejše datume, saj je Mladinski center Hrastnik razglasil natančnejši potek letošnje Slovenske note, že tretje zapovrstjo. Avdicija za vse neuveljavljene pevce in pevke, ki si želijo sodelovati na Slovenski noti 2019, bo v soboto, 23. marca ob 10. uri v prostorih Mladinskega centra Hrastnik. Organizatorji vse zainteresirane vabijo, da se pred avdicijo prijavijo. Vsi nastopajoči, ki jim bo strokovna žirija dodelila zadostno število točk, se bodo pomerili na finalnem večeru. Potekal bo 7. septembra ob 20. uri v Delavskem domu Hrastnik. Za dodatne informacije so oblikovana tudi Pravila Slovenske note 2019.

Slovenska nota nudi mnogo novih možnosti. Zmagovalka prvega tekmovanja, ki se je odvijalo leta 2017 v Hrastniku, je bila Samantha Maya Šolaja iz Prebolda. Za nagrado je prejela in posnela pesem z naslovom Tu in tam, zdaj pa jo je pod svoje okrilje vzela založba Menart Records Slovenija, ki je ena izmed vodilnih glasbenih založb v Sloveniji. Samantha že pripravlja svojo naslednjo pesem, ki bo izšla v januarju. Lanskoletna zmagovalka pa je Maruša Zmrzlak iz Trbovelj. Tudi njej je Mladinski center Hrastnik poklonil skladbo – Maruša in člani ekipe že pripravljajo končno verzijo, ki bo izdana v sredini februarja 2019. Hkrati s pesmijo bo izdan tudi videospot, ki je nastal v sodelovanju z Mladinskim centrom Trbovlje in Multimedijskim centrom, ki deluje pod njegovim okriljem.

Obe dosedanji izvedbi tekmovanja sta prinesli mnogo glasbenih užitkov: promocijske koncerte, kjer so tekmovalci izvajali akustične verzije različnih slovenskih pesmi, intervjuje z nastopajočimi, posnete utrinke iz domačih krajev sodelujočih. Organizatorji z idejnim vodjo Nejcem Ašičem na čelu že pripravljajo teren za nov spektakel, zato vse nadobudneže vabijo, da se jim pridružijo v vlogi izvajalcev ali poslušalcev glasbe. Naj nas melodije ponesejo na prag novih priložnosti!

Maša Mlinarič

Foto: Simon Tanšek

Previous article
Next article

Isti avtor