Bienalno regijsko tekmovanje odraslih pevskih zasedb osrednjeslovenske regije je bilo letos v Kulturnem centru Delavski dom Zagorje, organizacijo zanj je prevzela JSKD Območna izpostava Zagorje ob Savi, podprla pa tudi Občina Zagorje ob Savi.

Na regijskem pevskem tekmovanju se je predstavilo 12 zborov oziroma pevskih skupin na dveh koncertih. Prvi je bil ob 15., drugi pa ob 17.45 uri. Pevce je ocenjevala tričlanska žirija v sestavi: Ambrož Čopi, predsednik, in članici Janja Dragan Gombač in Monika Fele. Ob 20. uri so razglasili rezultate in podelili priznanja.

Največ točk, 91, je na tekmovanju dosegel Mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalisti, ki ga vodi Primož Malavašič. Zbor je prejel zlato priznanje z odliko. Enako sta bila odlikovana še Komorni zbor Ave, Ljubljana in Mešani pevski zbor Adoramus iz Logatca.

Tekmovanja sta se po dolgih letih udeležila tudi domača zbora. Med njimi se je najbolje izkazal letos ustanovljeni Mešani pevski zbor Prosavus, ki ga vodi Aljaž Bastič. Zbor je prejel zlato priznanje. Prejel je tudi priznanje za najboljšo zasedbo, ki se je prvič udeležila regijskega tekmovanja, in priznanje za najboljšo izvedbo slovenske ljudske pesmi. Pevci so zapeli skladbo Hilarija Lavrenčiča Kje so tiste stezice. Komisija je odlikovala Aljaža Bastiča tudi s priznanjem za obetavnega zborovodjo in mešani zbor. »Nastop nam je zelo dobro uspel, temu primerno pa ni izostal uspeh,« so po nastopu povedali pevci, »dosegli smo namreč 87 točk od možnih 100 in se uvrstili na absolutno 4. mesto med 12 zasedbami. Dosežene točke in zlato priznanje pa pomeni tudi uvrstitev na državno tekmovanje Naša pesem.«

Domača vokalna skupina Iris, ki jo vodi zborovodja Blaž Rojko, je prejela srebrno priznanje za osvojenih 73 točk.

Vsi izbori regijskih tekmovanj po Sloveniji še niso zaključeni. Ko bodo, bodo znani tudi zbori, ki se bodo udeležili državnega in mednarodnega tekmovanja najboljših zborov iz Slovenije in sveta. »To tekmovanje nosi naslov Naša pesem in bo od 20. do 22. aprila prihodnje leto v Mariboru,« je povedala Vanda Kopušar iz JSKD Območne izpostave Zagorje ob Savi in dodala, da to tekmovanje najboljšim zborom odpira festivalska vrata v svet.

ZT