ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Petričeva in Marinč v steklarni

»Umetnost in gospodarstvo redko hodita z roko v roki, v Steklarni Hrastnik pa se  že desetletje  trudimo odpirati vrata tudi kulturi,« je dejal generalni direktor Steklarne Hrastnik Andrej Božič ob odprtju razstave umetnice Eve Petrič in akademskega slikarja Jožeta Marinča. Prisoten je bil tudi lastnik Steklarne Igor Lah.
Obiskovalci so si najprej v recepciji Steklarne Hrastnik ogledali postavitev 220 centimetrov visokega steklenega valja, kjer so naložene razne stvari, ki bi jih marsikdo odložil na smetišče. Slikarju Jožetu Marinču pa predstavlja čas, v katerem se nalagajo usedline  časa in imajo tudi čustvene asociacije.

Na drugi strani pa je bila sestavljenka iz steklenih puzzlov umetnice Eve Petrič. Steklo dojema kot posrednika med našim notranjim svetom in zunanjim javnim prostorom. Postavitev ponazarja potencial, ki ga imajo sence in potencial, ki ga imajo emocije –  preneseni v steklo in idrijsko čipko. »Postavitev Puzzle je tako odsev naše podobe,« pravi umetnica.

Avtorja sta svoje delo še dodatno predstavila, generalni direktor Andrej Božič pa je prisotne povabil še v četrto nadstropje, kjer so že nekaj časa razstavljena dela Jožeta Marinča.

Dogodek je popestrila 11 – letna citrarka z Dola Urša Šmid, učenka Glasbene šole Hrastnik, ki je osvojila že nekaj regijskih in državnih priznanj. Progam pa je povezovala Mojca Lavrič.

Fanči Moljk

Isti avtor