torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Petra pozdravili v Srebrnem Hrastniku

Danes, 14. avgusta 2016, je namreč svoje rojake prišel pozdravit Peter Kauzer – olimpijec, ki je svoje rodno mesto obarval v barvo medalje, ki jo je prinesel s sabo domov. Hrastnik je postal Srebrni Hrastnik, Peter Kauzer pa Peter Veliki.
Vsi se še dobro spominjamo večera pred nekaj dnevi, ko je Peter, tudi Pero in Kapsl, v Riu šel na vse ali nič. Tudi takrat so se njegovi rojaki, pa tudi drugi Zasavčani, zbrali v Hrastniku, da bi družno stiskali pesti. Tisti večer so boleli členki.

Pesti pa so se do danes že dodobra ohladile in ob pol šestih so bile številne roke pripravljene, da v svoj objem stisnejo srebrnega Petra. Prva, ki sta imela to čast, sta bila njegov oče Peter Kauzer starejši in njegova žena Janja, ki sta svojega najljubšega olimpijca pospremila v Rio.

Častnega občana Hrastnika je pred Delavski dom prišlo pozdravit več tisoč njegovih rojakov, pa tudi drugih Zasavčanov in Zasavčank ter Slovenk in Slovencev. Že pred njegovim prihodom so skrbno zvadili pesem, ki so jo nato zapeli ob pomoči skupine Fossily Band. »Uuu, ti si car, divji si voda vladar,« je odmevalo petje tisočih na melodijo refrena Simply the Best Tine Turner. »Sam v brzice se spustiš, nas brez diha vse pustiš.«

Kauzer mlajši je, ko se je končno v starodobni odprti Katrci prebil do odra, zbrane pozdravil zelo skromno. »Zdravo. Saus.« Ob številčnosti in vznesenem vzklikanju publike se mu je namreč zavezal jezik. »Kje bom priseben, če je toliko ‘folka’,« je z nasmeškom do ušes dejal prikupni Hrastničan.

Da ni bil zlat, ga ne jezi kaj preveč. Kajakaštvo je njegova prva ljubezen in, kot pravi, »prva ljubezen nikoli ne zamre«.

Velika ljubezen Petra Kauzerja sta tudi njegova žena Janja in hčerka Nola. »Če si čez štiri leta izborim olimpijado, super,« je povedal. »Če ne, pa pač ne. Življenje teče dalje. Samo, da sem zdrav, da je hčerka Nola zdrava.«

Za svojo ženo je povedal, da je njegova največja navijačica in njegov najostrejši kritik. »Janja je rekla, da sem na startu izgledal kot psihopat.«

Svojemu favoritu so na odru čestitali številni, med njimi je bil tudi hrastniški župan Miran Jerič. »Mislim, da smo vsi Hrastničani in Hrastničanke upravičeno ponosni na Petrove uspehe, še posebej pa danes.« je povedal. »Verjamem da ta medalja ni zadnja.«

Veselje se je nadaljevalo tudi še, ko se je dan prevesil v večer. Peter Kauzer je domov sicer res prišel srebrn, vendar se je njegov uspeh pozlatil z ljubeznijo mnogih navijačev, ki so pred hrastniškim delavskim domom zaprli cesto, samo, da bi mu izkazali spoštovanje in čast, ki si ju zasluži.

Martina Drobne

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor