Začetek trboveljskega karateja seže v leto 1971, ko so mladi študentje, ki so takrat trenirali v Ljubljani, začeli s prvimi treningi v sedaj že porušeni telovadnici nogometnega kluba Svoboda.

Prvič 2. 8. 1971

Prvi trening karateja v Trbovljah so izvedli pred petdesetimi leti, točno 2. avgusta 1971, kjer je na trening takrat nepoznane borilne veščine prišlo več kot dvajset zainteresiranih. Med njimi je bilo tudi nekaj žensk, kar je bilo zaradi takratnega statusa karateja zelo presenetljivo.

Ni točnega podatka, koliko članov je v teh letih šlo skozi trboveljske karatejske vrste, vendar zagotovo nekaj tisoč. Trenutno je v Karate klub Trbovlje vključeno in redno trenira več kot 190 članov vseh starosti. Trenirajo ženske in moški, največ pa je seveda otrok.

Izjemno uspešni borci

Trboveljčani so na domačih boriščih do sedaj osvojili že vse možne naslove. Kot ambasadorji so dostojno in športno zastopali trboveljski ter slovenski karate skoraj na vseh celinah sveta. Pomembno vlogo igrajo tudi v reprezentančnih vrstah, kjer so osvojili vrsto odličij, tako na uradnih evropskih prvenstvih kot na ostalih mednarodnih turnirjih, kjer so zastopali barve slovenske reprezentance. Poleg treningov in tekmovanj izvajajo tudi dejavnosti, kot so: pikniki, izleti, planinski pohodi, družabna srečanja, kopanja v letnem bazenu, kolesarjenje itd.

Turnir med največjimi v Evropi

Pred skoraj petdesetimi leti se je karate v Trbovljah začel šele dobro razvijati, tako kot tudi drugje po Sloveniji. Karate klub Trbovlje je izvedel prvi turnir ob koncu leta 1973, na katerem so se tekmovalci pomerili v športnih borbah v absolutni kategoriji. Turnir v Trbovljah je začel z leti dobivati vse večjo veljavo, najprej v slovenskem prostoru, kasneje pa tudi v mednarodnem merilu. Danes sodi med najmočnejše in najštevilčnejše tovrstne turnirje v Evropi, ki ima poleg zelo uspešne organizacijske formule tudi tradicijo enega izmed najstarejših v Evropi.

Prvojunijska nagrada

Ljudje so v klub prihajali z različnimi interesi, od želje po spoznavanju borilne veščine, druženju,

samoobrambi ali pa zaradi športnih ambicij. Nekateri so ostali malo časa, drugi daljše obdobje, nekaterim pa je karate postal življenjski smisel. Vsak pa je pustil v klubu del sebe oziroma svoj pečat. Vsi, ki so v vsem tem obdobju šli skozi karatejske vrste, so vsak po svoje prispevali k priznanju, ki ga ima klub v svojem okolju. Občinski svet Občine Trbovlje je leta 2002 na podlagi statuta občine Trbovlje sprejel sklep, da Karate klub Trbovlje za večletno nadpovprečno uspešno delo in uveljavljanje na področju športa, organizaciji mednarodnih športnih prireditev, vzgoji tekmovalcev in promociji občine Trbovlje prejme »prvojunijsko nagrado«.

Med najboljšimi

Danes Karate klub Trbovlje v Sloveniji zagotovo sodi med najboljše tako v tekmovalnem kot organizacijskem pomenu. Doseženi rezultati kažejo, da je delo v klubu dobro načrtovano, zato se bo s takšnim delom nadaljevalo tudi v bodoče.

V Karate klubu Trbovlje so v lanskem letu ustanovili organizacijski odbor za pripravo obeležitve 50 let karateja v Trbovljah. Lotili so se več projektov, s katerimi bodo obeležili jubilej: slavnostna prireditev, začasna razstava – 50 let karateja v Trbovljah v Zasavskem muzeju Trbovlje, izdaja knjige »50 let karateja v Trbovljah« in predstavitveni film o klubu.

Praznovanje prihodnje leto

Slavnostno prireditev so nameravali izvesti v drugi polovici oktobra ali v začetku novembra. Glede na trenutno situacijo, napovedi in predvidevanja v zvezi z epidemijo koronavirusa, kjer se ponovno načrtujejo določene omejitve pri zbiranju večjega števila oseb, bo vse želeno praktično nemogoče izvesti v tem letu. Slavnostno prireditev ter vse ostale načrtovane aktivnosti bodo zaradi tega izpeljali v prvi polovici naslednjega leta (predvidoma v mesecu maju 2022).

Savus

Foto: arhiv KK Trbovlje

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekVeje na cesti