nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

Petdeset let DPD Trbovlje

V petek, 12. aprila, je Društvo za podvodne dejavnosti (DPD) Trbovlje pripravilo slavnost ob svoji 50. obletnici obstoja. Dom svobode je gostil več kot 150 nekdanjih in sedanjih članic in članov, podpornikov in prijateljev društva, praznovanja tega izjemnega jubileja pa so se udeležili tudi predsednik Slovenske potapljaške zveze dr. Mitja Slavinec, podžupanja občine Trbovlje Vesna Jesih in župan občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan.

Med najboljšimi

Dr. Mitja Slavinec je ob svečani priložnosti predsedniku DPD Trbovlje Simonu Lasu izročil zlato plaketo za prispevek društva pri razvoju Slovenske potapljaške zveze. V nagovoru zbranim je poudaril, da je zlata plaketa priznanje SPZ, ki ga prejmejo res le najboljša potapljaška društva v državi. »In DPD Trbovlje spada mednje,« je dodal.

Pomen društva za lokalno skupnost je poudarila tudi podžupanja občine Trbovlje Vesna Jesih in dodala, da je angažma društva pri različnih čistilnih akcijah in prostovoljnih aktivnostih izjemen.

Drugo najštevilčnejše potapljaško društvo v Sloveniji

V DPD Trbovlje stavijo na kakovostna izobraževanja in so zavezani varnosti, je bilo slišati na dogodku. »V zadovoljstvo nam je dejstvo, da je DPD Trbovlje eno redkih društev v Sloveniji, ki v vsem svojem delovanju ni imelo večje nesreče,« je izpostavil predsednik društva Simon Las. »Posebej smo ponosni tudi na našo enoto potapljačev reševalcev PRS Podvodne reševalne postaje Trbovlje, ki deluje v sklopu DPD Trbovlje.«

Zanimiv je podatek, da se DPD Trbovlje zadnje desetletje uvršča na drugo mesto po številu članov med vsemi potapljaškimi društvi v Sloveniji. »In to kljub temu, da ne leži zraven morja ali jezera,« je zbranim povedal Las in dodal, da velik del uspeha leži v odlično organiziranih potopih. Pa še nekaj dela društvo izredno: »Močna skupnost, prostovoljno delo in povezanost. Skrbimo, da so prijateljstva prav tako pomembna kot potopi sami.«

Povezanost članstva

Povezanost je bila več kot očitna tudi na prireditvi, saj so se srečale različne generacije potapljačev. Od tistih, ki so globine šele začeli odkrivati, do tistih, ki so že leta aktivni v društvu, pa tudi tistih, ki so zaslužni, da se je društvo pred 50. leti sploh ustanovilo. Na dogodek je namreč prišlo kar nekaj ustanovnih članov DPD Trbovlje.

Tudi glasbe in smeha na proslavi ni manjkalo. Za glasbo, ki je udeležene popeljala v Dalmacijo, je poskrbel priložnostni trio: Petra Hafner, violončelistka, ki je naredila tudi aranžmaje, Jan Drnovšek, sicer član DPD Trbovlje, na klaviaturah ter Simon Las, predsednik društva na bas kitari. Za zabavne vložke sta poskrbela člana Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje David Lindič in Vid Šteh, tudi avtor odigranih skečev.

Priznanja in zahvale

Na dogodku, ki je potekal v čustvenem in domačnem vzdušju, so bila podeljena številna priznanja in zahvale. Zahvalo za doprinos k razvoju društva je prejela Slovenska potapljaška zveza, plaketo je prevzel predsednik SPZ dr. Mitja Slavinec, zahvalo za dolgoletno sodelovanje na področju izobraževanja naših članov ter neposredni prispevek k varnosti potapljaškega športa pa sta prejela Igor Urh in Bojan Šprogar.

Častna priznanja DPD Trbovlje za ustanovne člane so prejeli: Milan Turk, Fric Hauck, Janez Hernaus, Andrej Kreča, Martin Naraglav, Matjaž Piškur, Ivan Skaza, Emil Škrbec, Dragutin Šafarič, Tomo Uldrijan, Andrej Vipotnik in Zmago Zelenšek. Priznanja za častna člana sta za svoje dolgoletno predano in neumorno delo v društvu prejela Leopold Jere in Janez Golob.

V društvu so se za večletno sodelovanje pri organizacijah potapljaških taborov in aktivnosti zahvalili tudi Ivici Antišiću in Ediju Franoliću, kapitanu bark, s katerimi so se in se še potapljači DPD Trbovlje odpravljajo na potope na Jadranu. Posebna priznanja pa so prejeli tudi člani društva, ki so praznovali že več kot 10, 20 in 30 let članstva v društvu.

Ob častitljivem jubileju so v DPD Trbovlje izdali tudi poseben zbornik, ki prinaša spomine na začetke, pa tudi zanimivosti iz potapljaškega življenja sedanjih članov.

 


Kako se je začelo?

Skupina entuziastov, mladih potapljačev, ki so svoje spretnosti urili na zimskem bazenu Cementarne Trbovlje, Matjaž Piškur, Milan Turk, Tomo Uldrijan, Janez Škrbec, Andrej Vipotnik in Anton Aškerc, je na prvem sestanku 25. oktobra sklenila, da se bo le nekaj dni kasneje, 6. decembra 1974, ustanovilo Društvo za podvodne dejavnosti Trbovlje. In to se je tudi zgodilo. Za sprejem v Potapljaško zvezo Slovenije so zaprosili 11. decembra 1974 in bili vanjo 25. februarja 1975 tudi sprejeti. Za znak društva so izbrali črnega morskega konjička z napisom DPD, ki ga je izdelal Emil Škrbec. In ta znak krasi podobo DPD Trbovlje še danes.


Tina Cipot

Foto: Stane Weiss, Milan Stošicki


 

Isti avtor