Kljub enakopravnosti, ki so jo ženske dosegle na področju zaposlovanja, se jih za samostojno podjetniško pot odloči le malo. Po podatkih Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje je bilo konec aprila 2016 v evidenco brezposelnih prijavljenih približno dvakrat več žensk z najmanj višješolsko izobrazbo kot moških. Vlada Republike Slovenije je za ukrepe aktivne politike zaposlovanja v letih 2016 in 2017 namenila nekaj več kot 182 milijonov in pol evrov, del tega tudi za program Spodbujanje ženskega podjetništva.
Program so izvajali Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, javna agencija Spirit Slovenija, Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje in Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica osrednjeslovenske regije. V okviru programa so se udeleženke 100 ur usposabljale za samostojno podjetništvo, dobile pa so tudi možnost za pridobitev subvencije.

Javna agencija Spirit Slovenija je ob koncu programa izdala katalog Slovenske podjetnice začetnice, v katerem se z imenom, priimkom in dejavnostjo predstavlja več kot 220 podjetnic, ki so se v letu 2016 s pomočjo programa podale na samostojno poslovno pot.

Med predstavljenimi podjetnicami je tudi pet Zasavčank, ki se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi. Trboveljčanka Tina Dragič je arhitektka. Izlačanka Jasmina Kreča se je odločila, da bo ljudem nudila pomoč na domu.  Zagorjanka Mojca Baloh pod imenom Barvna krila ustvarja unikaten nakit, podobno pa počne tudi Trboveljčanka Alma Lemezović, katere podjetje nosi naziv Unikatni nakit Alma. Klavdija Božič, Trboveljčanka, je v svojem rodnem kraju nameravala odpreti smoothie bar in čajnico, vendar je po izdelavi poslovnega načrta ugotovila, da bi bili stroški previsoki.

Martina Drobne

Prejšnji članekV Zasavju nov večgeneracijski center
Naslednji članekTrki in razgrajači