V tednu, ko so se v Zagorju razveselili velikega uspeha našega Primoža Rogliča, ki je v Tokiu prikolesaril olimpijsko zlato, se dobre novice nadaljujejo. Občina Zagorje ob Savi je dobila potrjen sklep Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko o sofinanciranju kolesarske steze, ki jo bo poimenovala po Primožu.

Občina Zagorje ob Savi je bila uspešna na razpisu za sofinanciranje operacije v okviru trajnostne rabe in proizvodnje energije ter pametnih omrežij evropske kohezijske politike. Gre za spodbujanje nizkoogljičnih strategij za vse vrste območij, zlasti za urbana območja.

Občina bo dobila za gradnjo nove kolesarske steze slabih 5 milijonov evrov. S tem denarjem nameravajo dograditi obstoječo kolesarsko stezo v Zagorju. Celotna proga bo povezala center mesta Zagorja še z naseljema Kisovec in Izlake do Orehovice in bo dolga 7,7 km.

Kolesarska steza bo omogočala povezovanje kolesarskega prometa z javnim potniškim prometom – avtobusnim in železniškim. Povezala bo avtobusna postajališča na Izlakah, Kisovcu in Zagorju ob Savi, izboljšala njihovo dostopnost s kolesom. Boljša bo tudi dostopnost s kolesom do železniške postaje Zagorje, kjer je urejena javna kolesarnica. Konec tega tedna bo tam pričela delovati tudi izposojevalnica za električna kolesa. Občina Zagorje ob Savi bo v soboto, 7. avgusta, dala v uporabo 50 novih električnih koles, ki si jih bo mogoče v okviru projekta Za naprej izposojati na petih postavljenih terminalih v občini.

Za gradnjo kolesarske steze je že objavljen razpis. Naložba bo predvidoma v celoti zaključena do marca 2023. Kolesarska steza bo skupaj z že zgrajenimi kolesarskimi potmi merila okoli 10 kilometrov.

Savus

Foto: arhiv Savus

Prejšnji članekRešen iz dvigala, neurje po Sloveniji
Naslednji članekPrijavljenih 136 inovatorjev