V skoraj 40-letnem delovanju ŽPZ KUD Svoboda Dol pri Hrastniku se je v zboru zvrstilo 120 pevk, ki so vztrajale po več let, skoraj od vsega začetka tudi Inge Šurina in Milojka Štefane. Pravita, da imata na vsa ta leta lepe spomine: »Sicer je pa tako, da vse rade pojemo, se družimo in za tisto uro pustimo težave doma.«
»Vsa leta vodimo kroniko in na prvi strani je zapisana šestvrstična kitica, ki so jo zapele pevke v priredbi Radovana Gobca,« je povedala vodja pevske sekcije Simona Jeraj: »Zaplavaj pesem v sinje nam višine, razširi srca naša na stežaj … Pravzaprav nam je ta kitica vodilo na vajah, nastopih, pa tudi na sproščenih druženjih, ko tkemo ob petju medsebojna prijateljstva.«

Vrsto let so imele pevske vaje v šolskih prostorih na Dolu, letos pa vadijo v Glasbeni šoli Hrastnik, saj je navsezadnje največ članic iz Hrastnika. Le dve, tri, so z Dola. »Na začetku so prevladovale seveda Dolanke, a so z leti prenehale, novih, mlajših, pa ni. Zelo bi bile vesele, da se dobre pevke ne bi skrivale, ampak se nam čim prej priključile. Vadimo enkrat tedensko, pred nastopi pa tudi dvakrat,« pravijo pevke, ki smo jih obiskali na vaji.

Jerajeva je povedala, da so imele letos 11. marca že prve celodnevne priprave v glasbeni šoli, kjer so prepevanje sklenile s prijetnim druženjem. Lani septembra je prevzela dirigentsko palico Laščanka Anja Zalokar, profesorica glasbene pedagogike, ki je lani na Pedagoški fakulteti v Mariboru uspešno dokončala magistrski študij. Poleg pevk z Dola je prevzela tudi MoPZ Svoboda Hrastnik in mešani pevski zbor iz Zgornjega trga v Šentjurju. »Takoj smo se ujele, smo na isti valovni dolžini,« je zadovoljna Jerajeva. In ko vprašamo mlado dirigentko, kakšne se ji zdijo naše pevke, ustreli: »Mučijo me!« A tega ji ne verjamemo preveč.

»Vsako leto pripravimo letni koncert, nekakšen pregled, kaj vse smo naredile v sezoni,« je nadaljevala Jerajeva, »Letos smo več časa namenile druženju in tkanju prijateljskih vezi, zato smo izbrale ljudske pesmi, v goste pa povabile lokalne kulturnike, MoPZ Svoboda Hrastnik in folklorno skupino iz Trbovelj.«  Nastop bo v petek, 31. marca, v Delavskem domu Hrastnik, ob 18. uri. Vesele bodo vsakega obiskovalca posebej, ki si bo vzel čas zanje in njihove goste. V zbor pa vabimo nove članice. Vesele bodo vsakega novega glasu.

Fanči Moljk

Članek je bil objavljen v marčevski številki Zasavskega tednika

Prejšnji članekIz Zasavja smo doma: Dol pri Hrastniku
Naslednji članekRRA v Krakowu o migrantih