Simona Solina, profesorica geografije in zgodovine, je Trboveljčanka, ki je mladost preživljala ob Trboveljščici v bližini sedanjega parka. V času študija je na terenskih vajah spoznavala Slovenijo. Po ogledu prašičje farme v Ihanu je postala devet let vegetarijanka. Svojo poklicno kariero je začela na Gimnaziji in ekonomski srednji šoli v Trbovljah. Ker pa takrat še ni diplomirala, je na njeno mesto prišel drug profesor. Danes še predava na Zasavski ljudski univerzi, tako da stika s pedagoškim delom še ni povsem zgubila. Sicer pa je direktorica trboveljske knjižnice, v kateri se je sprva zaposlila v okviru javnih del. Aleš Gulič se je v pogovoru z njo pošalil, da je naredila pravo kapitalistično kariero, od preprostih del do vodenja ustanove. Ona pa je potrdila, da je morala prvo polovico leta v službi pomivati police, potem šele je lahko zavila knjigo. Po diplomi se je dodatno izobraževala na področju bibliotekarstva.
Njena pesniška pot ni povsem klasična. Pesniti je začela kasneje, ko je dobila navdih in zapisala prve stihe. Pesmi kar zletijo iz nje. Njena hči, ki bo letos postala polnoletna, pravi, da njena mama spi s fascikli, listi in knjigami. Piše doma in na morju. Če se ji utrne dobra pesem med vožnjo, ustavi avto in si jo zapiše.

Močno je navezana na morje, najbolj uživa izven glavne sezone, saj ima morje pozimi poseben čar. Takrat je najlepše, pravi. Ljubezen do morja jo je navdihnila za naslov njene pesniške zbirke. Zase trdi, da je tudi malo avanturistka, nadvse rada se tudi potaplja. V morskem svetu jo navdušuje modro prostranstvo, ki ni vsakomur dosegljivo, tam si odvisen od jeklenke, potapljaškega računalnika in poznavanja teorije o tem, koliko časa smeš pod vodo ostati. Prepričana je, da življenje človeka utrjuje, hude izkušnje mora doživeti vsakdo, da zna ceniti dobro.

Na predstavitvi v prostorih društva upokojencev Trbovlje so njene pesmi prebirale članice Literarnih prijateljev DUT. Slišali smo pesmi z naslovi Demenca, Dež v tvojih ustih, Onkraj, Sanjam podnevi, Zorana njiva, Burja, Podarjam ti morje. Vse so ujete v zbirki Pesek duš, zapisanih pa je že tudi nekaj novih, je povedala avtorica. Morda se bo z njimi kmalu spet predstavila javnosti.

Irena Vozelj