Moravško podjetje Termit je pred dvema tednoma zaradi onesnaževanja dobilo rdečo luč za predelovanje odpadkov. Med podjetji, ki so ostala brez odjemalca za odpadke, je tudi Energetika Ljubljana, ki bo svoje odpadke – pepel – predvidoma do oktobra vozila v Trbovlje.

Energetika Ljubljana je po zaustavitvi Termitove naprave za predelovanje odpadkov poslala več povpraševanj, na katera naj bi se odzvala samo HSE – Energetska družba Trbovlje.

Občina Trbovlje se je na novico odzvala s sporočilom za javnost: »Občani so nas zadnjih nekaj dni začeli opozarjati o številnih kamionih z ljubljanskimi registracijami, ki vozijo odpadke na deponijo. Začeli smo raziskovati in preverjati, hkrati pa iz medijev izvedeli, da naj bi Energetika Ljubljana s podjetjem HSE sklenila pogodbo o odvozu pepela.«

Županja oz. Občina Trbovlje je včeraj poslala urgentno poizvedbo, so zapisali, s katero od lastnikov zemljišča (HSE), kamor naj bi te odpadke prepeljali, zahtevajo pojasnila o izvoru in vrsti materiala, ki naj bi se vozil v Trbovlje, rezultate vseh monitoringov, ki jih v zvezi z odloženim materialom skladno z zakonodajo morajo izvajati ter zahtevali vpogled v vsa dovoljenja. »Upravičeno nas skrbi,« pišejo, »kako lahko iste odpadke, ki jih v Termitu ne morejo sprejemati, sprejema nekdo drug, v tem primeru HSE. Verjamemo, da papirji ustrezajo, kot so do nedavnega ustrezali tudi v primeru Moravške občine, a v realnosti je bilo na terenu povsem drugače.«

Občina je zahtevala tudi pojasnilo pristojnega ministrstva (MOP), kolikokrat so v zadnjih treh letih opravili nadzor nad odlaganjem materialov na degradiranih površinah HSE – Energetske družbe oz. njene pravne predhodnice in tudi na površinah družbe RTH v likvidaciji ter njene pravne predhodnice Rudnika Trbovlje – Hrastnik.

»Ne bomo dovolili, da bi na naših, že tako degradiranih površinah odlagali odpadke, ki bodo z onesnaževanjem še dodatno obremenili naše okolje. Zdi se nam nedopustno in nesprejemljivo, da bi se tako invazivne odločitve, ki vplivajo na kakovost življenja vseh občanov, sprejemale na način, da se ignorira lokalno skupnost in se je o tem ne obvesti oziroma za takšne zadeve poizvedujemo na terenu in prebiramo v medijih,« še dodajajo. HSE so že pozvali k takojšnjemu prenehanju izvajanja dejavnosti, ki bi lahko bile nevarne za zdravje občanov.

Savus

Foto: arhiv Občine Trbovlje