Člani Planinskega društva Trbovlje so ob 110 letnici društva pripravili proslavo. Na svečani prireditvi so se zbrali 9. decembra v predavalnici Delavskega doma Trbovlje. Na slavju družilo okrog 70 članov in članic ter gostov iz planske organizacije, planinskih in drugih društev ter organizacij.

Prireditev

Prireditev  je vodila scenaristka prireditve Saša Kisovec. V programu so sodelovali še člani KD Svoboda iz Trbovelj s skečem s planinsko tematiko in recitacijo pesmi Vinka Hrovatiča Pridi z menoj, te povabim v planine in MPZ Zarja. Seveda so prireditev pričeli s planinsko himno Oj, Triglav, moj dom. Prireditev so zaključili s prijetnim tovariškim druženje.

Nagovori

Predsednik društva Matjaž Kilar je v nagovoru poudaril, da smo ponosni na visok jubilej, naštel pomembnejše posameznike, zaslužne za uspešno delovanje društva od ustanovitve do danes. Zahvalil se je nekdanjim in današnjim članicam in članom za uspešno opravljeno delo in čestita prejemnikom priznanj.

Za njim je besedo povzel podpredsednik Planinske zveze Slovenije Roman Ponebšek, ki je dober poznavalec in prijatelj našega društva. Poleg čestitk in pohvale za delo društva je predstavil še delo in načrte PZS. Predsednik Zasavskega MDO Jože Prah je pohvalil delo v društvu in poudaril pomen sodelovanja in solidarnosti med planinskimi društvi.

Priznanja

Proti koncu proslave so podelili priznanja Planinske zveze Slovenije, Meddruštvenega odbora Zasavskih planinskih društev in številna priznanja Planinskega društva Trbovlje.

Priznanja PZS

Najvišje priznanje PZS svečano listino je dobil Bojan Gorjup za več kot 60 letno delo v društvu. Srebrni častni znak PZS so prejeli Matjaž Kilar za 12 letno opravljanje dela predsednika društva in vodenje alpinističnega odseka, Irena Frelih za opravljanje dela blagajničarke in v zadnjih letih tudi tajniških opravil in Ervin Mlakar za delovanje na področju športnega plezanja. Bronasti častni znak so prejeli: Nadja Korinšek za delo na področju športnega plezanja, Ivi Kozole za vsestransko delo v društvu, s posebnim poudarkom na pripravi in izvedbi raznih društvenih prireditev, in Ljuba Štrovs Štampfel za opravljanje administrativnih del.

Priznanja MDO Zasavja

Priznanje Zasavskega MDO bronasti znak so prejeli Andrej Drnovšek za delovanje na področju vodništva in v markacijskem odseku, Aleš Šintler za delovanje na področju varovanja narave in Ani Ostanek za vsestransko delovanje v društvu.

Častni člani PD Trbovlje

Najvišje priznanje, ki ga podeljuje Planinsko društvo Trbovlje, to je naziv častni član PD Trbovlje za dolgoletno vsestransko in uspešno delo v društvu ter širjenje planinske dejavnosti v Zasavju in širše, so prejeli: Vili Treven, Miro Drnovšek, Štefan Sapač, Cvetka Kozmus in Karlo-Čarli Polutnik.

Priznanja PD Trbovlje

Zlati znak PD Trbovlje sta prejeli Miri Potrbin in Mojca Mahkovic, srebrni znak PD Trbovlje Stojan Majdič, Majda Škrinar Majdič in Anton Toni Vengust, bronasti znak PD Trbovlje pa Blanka Kodrič, Gregor Dejanović, Monika Pevec, Matija Gorjup, Gabriyela Divajn, Anja Masleša, Tatjana Sapač, Domen Hendija, Matic Jager in Venčeslav Hribar-Vencl.

Zahvale za dolgoletno, aktivno in uspešno delovanje v PD Trbovlje so prejeli Milena Zidar, Matevž Lenarčič, Marko Lenarčič, Janez Bizjak, Miran Frelih, Janez Gorjanc, Vili-Iko Turnšek, Avgust Koncilja, Tomislav-Tom Froebe, Anka Slokan, Karl-Drago Vrdel, Marko Zupan in Berti Tauš. Zahvale za sodelovanje in pomoč pri delovanju PD Trbovlje je dobilo okrog 50 stalnih in občasnih sodelavcev in donatorjev.

Zahvale za dolgoletno sodelovanje na področju širjenja planinske dejavnosti pa so prejeli: Planinska zveza Slovenije, Zasavski MDO, Društvo upokojencev Trbovlje, Občina Trbovlje, Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje, gasilci mesta Trbovlje, Zavod za šport Trbovlje, vse štiri osnovne šole v Trbovljah in vsa planinska društva v Zasavju in Posavju.

Zgodovina

Planinsko društvo Trbovlje je bilo ustanovljeno 8. decembra 1912. Na ta dan pred 110 leti je v gostilni pri Forte potekal ustanovni občni zbor, na katerem je bila kot dvanajsta po vrsti ustanovljena trboveljska podružnica takratnega Slovenskega planinskega društva (SPD) s sedežem v Ljubljani.

Ob ustanovitvi je društvo štelo okrog 50 članov in članic, izmed katerih je bil za prvega predsednika izvoljen  eden od pobudnikov ustanovitve podružnice Jurij Naglav. Vloga takratnih društev ni bila samo organizacija pohodov v bližnje in tudi bolj oddaljene hribe, temveč predvsem prebujanje narodne zavesti pri delavcih in drugih preprostih ljudeh. Pri tem so se povezovali z ostalimi športnimi društvi, gradili slovenske planinske koče, prirejali planinske sejme in planinske plese ter organizirali množične izlete v bližnje zasavske hribe. Za 1. maj se je vsako leto na Mrzlici zbralo tudi po več tisoč ljudi. To tradicijo ohranjamo še danes. Okrog leta 1930 je nastalo tudi društvo Prijatelji prirode, s katerim so naši takratni člani dobro sodelovali.

Zimski pohod na Mrzlico

Vsako prvo soboto v mesecu decembru v našem društvu organiziramo Zimski pohod oziroma po novem Večerno druženje na Mrzlici. Ker v tem času goduje tudi Sveti Miklavž, smo v zadnjih letih ta pohod oziroma srečanje obogatili še z obdaritvijo otrok, ki vsako leto, ne glede na vreme, na ta dan privabi na Mrzlico od 200 do 300 otrok in še dvakrat toliko odraslih planink in planincev iz Savinjske doline in Zasavja.

Spominske proslave

Vsakih deset let pa obletnico ustanovitve obeležimo s spominsko proslavo, na kateri se spomnimo  pomembnejših dogodkov in posameznikov, ki so v preteklosti največ prispevali k uspešnemu delovanju društva. Posameznikom, sodelavcem in donatorjem se ob tej priliki zahvalimo s podelitvijo  društvenih priznanj.

Bojan Gorjup

Foto: Ečo Marin


 

Prejšnji članekV Cerozu koristni odpadki
Naslednji članekProfil …