Tudi letos so organizatorji državno razstavo psov vseh pasem pripravili na Kipah. Lokacija jim je prirasla k srcu, pravijo. Poleg tega je ravno prav odmaknjena od centra mesta. Tudi z udeležbo so bili zadovoljni. Kljub temu, da so v nedeljo potekale tudi nekatere druge kinološke prireditve, se je razstave udeležilo 268 psov.
Na travnati površini je bilo postavljenih pet razstavljalnih krogov, v katerih so sodili ugledni kinološki sodniki. Tudi vreme jim je odlično služilo. Lastniki so za svoje štirinožce znali poskrbeti z dovolj vode, mokrimi brisačami in hladilnimi plaščki.

Na razstavi so podelili kandidature in nazive za pse, ločene po spolu, velikosti, vrsti in barvi dlake za vsako pasmo posebej. Na državni razstavi tekmujejo psi za naziv prvak Slovenije v lepoti – CAC SLO, kakor tudi za rezervni CAC SLO.

Vsi psi, vpisani v razred mladih, tekmujejo za naziv mladinski prvak v lepoti – PRM. Psi, vpisani v razred veteranov, pa se potegujejo za naziv prvaka veteranov – PRV. Sodelujejo tudi mladiči, stari od štiri do šest mesecev, najmlajši, stari od štiri do šest mesecev, izbirali pa so tudi najlepši par, vzrejno skupino in najlepšega kraškega ovčarja.

Organizatorji so pripravili tudi posebno kategorijo tekmovanja za lastnike psov od Litije do Radeč, v kateri so izbrali najlepšega psa Zasavja. V njej je bilo prijavljenih 11 psov, ki jih je ocenjevala sodnica Sabina Strniša.

V tej kategoriji je zmagal dolgodlaki bernardinec Bernegarder’s Ximen lastnice Nine Prcač Dolinšek iz Litije, na drugo mesto se je zavihtela labradorka Greta Belator lastnika Ivana Zoreta iz Hrastnika, tretje mesto pa je osvojila velika šnavcerka Beatrice of Veruda lastnika Tima Šteferl iz Litije.

SS